DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a kérdését. A kérdése utolsó mondatára válaszolva, hogy milyen megoldást látok: azt a megoldást, amelyet a Medgyessy-kormány megalakulása óta választ, tudniillik hogy a pedagógusoknak, az oktatásügyben dolgozó mintegy 260 ezer munkatársunknak átlagosan 50 százalék alapbéremelést hajtott végre, és ez a végrehajtás ténylegesen megtörtént. Ez nem egy rossz módszer, és jó lett volna, ha a korábbi négy évben is ezt a módszert választják, így aztán kevesebb lett volna közöttünk a vita. 2006-ig pedig kétségkívül a pedagógusok fizetésének valóban minden elemét méltó körülmények közé kívánjuk helyezni.
Mindazt, amit pedig az államháztartási hivatalról és a július 1-je óta életbe lépő programról tetszett kérdezni, szeretném elmondani, hogy ez ugyan még nem az Oktatási Minisztérium hatásköre, tudniillik az államháztartási hivatal, de minthogy valóban több mint negyedmillió munkatársunkat érinti, az államháztartási hivatal igazgatójával és elnökével egyeztetve a következőt tudom elmondani. Mintegy másfél éves előkészület után került bevezetésre július 1-je óta ez az egységes központi bérszámfejtő rendszer, amelyben a munkáltató, a munkavállaló a korábbiaknál lényegesen bővebb és az évtizedes megszokástól eltérő szerkezetű, tartalmú és bővülő szolgáltatást kap. Az átállás valóban okozott bizonyos gondokat - ez kormánytól független -, biztos, hogy minden ilyen átállás okozott gondokat, és a későbbiekben is fog okozni. Egyes eseti pontatlanságok gyors korrigálása után azonban azt kell mondjam, hogy a végrehajtás rendben ment. Szeretném elmondani, hogy a végrehajtás, tudniillik a béremelés következménye, aztán a novemberi családtámogatási visszamenőleges hatályú emelés országos visszhangja is határozottan pozitív volt, tudniillik az évek óta betöltetlen, a szakképesítéssel nem rendelkezők által betöltött munkahelyekre immáron (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) két vagy három szakképesítéssel rendelkező pályázó is van. Szerintem ez siker és eredmény. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem