MOLNÁR JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

MOLNÁR JÓZSEF
MOLNÁR JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! (Az elnök csenget.) A rendszerváltást követően a magyar gazdaság és az ezt kiszolgáló szakképzés nehéz helyzetbe került. A gondok összetettek és sokrétűek: az előző kormány által kötelezővé tett kerettantervek konstrukciója és bevezetése nem kedvezett a szakképzésnek; az iskolarendszerű szakképzés tartalma és szerkezete, társadalmi megítélése megváltozott, a tanulók többsége érettségit is adó szakközépiskolába jelentkezik, a hagyományos szakképzés visszaszorult.
A szakképző iskolákba bekerülő tanulók felkészültsége, neveltségi szintje folyamatosan romlik. Elsősorban azért, mert a tanulók abból a leszakadt társadalmi rétegből érkeznek, ahol hiányzik az odafigyelő, segítő családi háttér, így az iskola egyedül marad, és komoly szociális terheket is fel kell vállalnia. Ennek ellátásához elengedhetetlen a tárgyi és személyi feltételek javítása és a képzés megújítása.
Kérdezem ezért a miniszter urat: mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a fiatalok szakképesítés nélkül ne kerülhessenek ki a munkaerőpiacra? Kidolgozzák-e a szakképzésben a moduláris tantervi építkezést, amely átfogja a szakképesítések minden szintjét, a szakmunkás végzettségtől a technikusi és akkreditált felsőfokú szakképesítésen át a főiskolai, egyetemi képzésig bezárólag, hogy megvalósulhasson a zsákutcamentes képzés?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem