DR. DEUTSCH TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. DEUTSCH TAMÁS
DR. DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az év elejétől 10, év közben pedig újabb 5 százalékos áremelésre számíthatnak a fővárosiak, ha igénybe kívánják venni a budapesti tömegközlekedést. A sajtóhírek szerint ugyanis a pénzügyminiszter már hozzájárult a BKV tarifáinak január 1-jétől történő 10, júliustól pedig újabb 5 százalékos emeléséhez.
A kormány és a főváros közötti politikai huzavonának már láthatóak az eredményei: a BKV gazdálkodási problémáiból eredő gondok jelentős részét újra a polgárokra akarják hárítani. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van!) Ismét bebizonyosodik, hogy a kormány két kézzel veszi vissza azt, amit fél szívvel adott. A kormányzati propaganda még mindig hangos az önkormányzati választási kampányt megelőző béremelésektől, de mély csend övezi azt a kormányzati politikát, amely arra törekszik, hogy a családok ily módon keletkezett többletjövedelmeit nagyarányú áremelésekkel, akár az infláció tudatos növelésével is visszavegyék.
A polgári kormány a lakossági közműdíjak ügyében világos stratégiát követett: nem engedtük, hogy a közműdíjak az inflációnál nagyobb mértékben növekedjenek. Tettük ezt annak érdekében, hogy a gazdaság szereplőinek is jelezzük: az infláció féken tartható a gazdasági növekedés mellett is, az állam maga sohasem gerjesztheti az inflációt.
Mit látunk ezzel szemben most? A kormány által tervezett 4,5 százalékos éves inflációt háromszoros mértékben meghaladó áremelést hagyott jóvá a szocialista pénzügyminiszter. Ennek az árszabályozási politikának a hatására a gazdasági élet szereplői is jelentős áremelésre készülnek, gondoljunk csak a hús árának 15-20 százalékos, a kenyér árának pedig (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: 150!) tervezett 12 százalékos emelkedését beharangozó hírekre. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: 3,60!) Mindeközben folyamatosan aggasztó híreket hallani a BKV gazdálkodásáról; természetes módon ennek okaként a polgári kormányt, megoldásaként pedig a nagyarányú áremelést határozzák meg.
Elfeledkeznek arról, hogy a helyi tömegközlekedés normatív támogatását 1996-ban, a Bokros-csomag keretében az első szocialista-szabad demokrata kormány szüntette meg.
(11.30)
És elfeledkeznek arról, hogy azon fővárosi közszolgáltató cégek esetében, ahol az elmúlt években a főváros saját döntése alapján már az inflációt jelentős mértékben meghaladó áremelkedések voltak, ezek az áremelkedések nem oldották meg ezeknek a cégeknek a gazdálkodási problémáit.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem, igazak-e a hírek a 15 százalékos tarifaemelés jóváhagyásáról. Másrészt kérdezem, hogy miért a fővárosi polgárokkal akarja a kormány megfizettetni a fővárosi városvezetés gazdálkodási tehetetlenségét.
Tisztelettel várom a válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem