PÁL TIBOR

Teljes szövegű keresés

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön jelen kérdésével egy időben a jelenlegivel teljesen azonos tartalmú írásbeli kérdést intézett a miniszter asszonyhoz és a minisztériumhoz is. A Házszabály szigorú keretei nem teszik lehetővé, hogy a rendelkezésemre álló idő alatt képviselő úrnak mind az öt kérdésére most szóban válaszoljak, de az írásbeli válaszban természetesen mindegyik kérdésre részletesen ki fogok térni, és ezt önhöz el fogjuk juttatni.
Most megkísérlem, azt kell hogy mondjam, a lehetetlent, és elkezdek válaszolni két percben az öt kérdésre, ami öt igen súlyos kérdés. Egészen addig válaszolok, amíg a levezető elnök nem jelzi számomra (Balsay István: Egy perc eltelt!), hogy a válaszadásra rendelkezésre álló idő eltelt.
Nos, tisztelt képviselő úr, nincs vita közöttünk. Nincs vita közöttünk abban, hogy az önkormányzati bérházak, lakótelepi sorházak, nagyvárosi épülettömbök eladásával a volt bérlők sok esetben műszakilag leromlott, rossz állapotú épületeket vásároltak meg. Nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy - kifejezetten tekintettel arra, hogy leromlott állapotú házakról volt sok esetben szó - a jogszabályok csak rendkívül alacsony vételárak érvényesítésére adtak lehetőséget.
(12.10)
Ezáltal a valós érték és a megfizetett vételár különbözete eleve egyfajta megtakarítást eredményezett. Ennek tudatos célja volt, hogy a volt bérlők fokozatosan, saját erőforrásaikból javítsák az épületek állapotát, saját lehetőségeik, erőforrásaik, anyagi kereteik szerint javítsák az épületeket. Tény, hogy az eredeti szándékkal szemben a tulajdonosok nem vagy csak részben voltak képesek a szükséges felújításokat elvégezni. Ezeket nap mint nap lehet tapasztalni különböző lakótelepeken, különböző házak felújításában.
Ebben a helyzetben további állami közreműködés szükséges, melyhez a megfelelő támogatási rendszerben kell segítséget adni. Ennek forrásoldalára, ezen belül az állam, az önkormányzatok és a tulajdonosok szerepvállalására a készülő nemzeti lakásprogram tartalmaz majd konkrét javaslatokat. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Ezeket a konkrét javaslatokat...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem