BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Több véleménykülönbség ellenére a felszólalásában több olyan elem is volt, amelyben egyetértünk. Egyetértünk először is abban, hogy adónyomozó tevékenységre szükség van. A mindenkori kormánynak biztosítania kell a közpénzek hatékony beszedését, és üldöznie kell azt a tevékenységet, ha bárki az országban e kötelezettség alól megpróbálna kibújni. Ez független a kormányoktól, ez egyszerűen államérdek, a közpénzek korrekt behajtásának az érdeke - ebben tehát egyetértünk.
Abban is egyetértünk, hogy az APEH Bűnügyi Igazgatóságán egy szakmailag nagyon felkészült állomány foglalkozik ezzel a kérdéssel, és ebből következik, hogy bármilyen konstrukciót választunk is, ennek az állománynak a szakmai színvonala nem sérülhet - ezekben tehát egyetértünk.
A kormányprogram is leszögezi, hogy az adócsalásokat üldöző szervezetet tovább kell működtetni. Azt is leszögeztük, hogy mindezt szigorúan törvényes feltételek között kell megtenni, és ebbe azt is beleértjük, hogy eleget kell tennünk az Alkotmánybíróság döntésének is, amely, mint a képviselő hölgyek és urak jól tudják, a döntés módját is aggályosnak tartotta.
Igaz, és ez már véleménykülönbség, hogy a kormányprogram azt is leszögezi, hogy a fentiek miatt ezt a tevékenységet más szervezeti keretek között kell a jövőben tovább folytatni. A szervezeti változás során természetesen biztosítani kívánjuk, ahogy az előbb is említettem, hogy az a szakmaiság ne sérüljön, amellyel jelenleg ez az állomány rendelkezik.
A mi felfogásunk és megítélésünk szerint az a tiszta jogi helyzet, ha az adórendőrség kikerül az APEH szervezeti keretéből, és így megszűnik magának az adóhatóságnak a nyomozati jogköre. Ebből következik, hogy a legjobb helye valószínűleg más nyomozó hatóságnál van, már csak azért is, mert ha a bűnügyi igazgatóság, más formában, nyomozó hatóságként más nyomozó szervezetnél működik a továbbiakban, akkor a titkosinformáció-gyűjtési jogosítványok a jövőben is megmaradnának. Tudja a képviselő úr, az Alkotmánybíróság határozata december 31-éig ad lehetőséget arra, hogy a jelenlegi szervezeti keretek között a titkosinformáció-gyűjtés folytatódhassék. A titkosinformáció-gyűjtésre egyébként a jogi feltételek mellett természetesen az adócsalások felderítése érdekében is szükség van, olyan jogi és szervezeti kereteket kell tehát találnunk, amelyek úgy biztosítják ezt a jogkört, hogy a funkció megmarad, de a kormányprogramnak megfelelően szétválasztjuk az APEH adóhatósági tevékenységét az adónyomozói tevékenységtől.
Jelenleg a szakmai egyeztetések folynak. A Medgyessy-kormány is úgy gondolja, hogy erre a feladatra a jövőben szükség van, és az átszervezésre úgy kell sort keríteni, hogy egy optimális megoldás jöjjön létre. Jelenleg ennek az optimális megoldásnak a szakmai egyeztetése folyik.
Kérem a válaszom tudomásulvételét. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem