HARRACH PÉTER

Teljes szövegű keresés

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Sok olyan gondolat elhangzott a miniszter úr felszólalásában, amit mi is örömmel tudunk támogatni, hiszen mindent támogatunk, ami az emberek, a családok jólétét segíti. Fontos megjegyezni, hogy ezek mögött az intézkedések mögött koncepció kell hogy legyen, és ebben nyilván lényeges különbség van a két oldal között.
Nem előzmény nélküliek azok az intézkedések, amelyekről a miniszter úr beszélt, és erről szeretnék néhány szót szólni. Először talán a munkanélküliség kezeléséről: nagy megdöbbenéssel tapasztaltam abban az időben, amikor én felügyeltem ezt a területet, hogy Európa többi országában - elsősorban azokban, ahol baloldali kormányok vannak hatalmon, Angliát említeném példának, de a tengerentúlon is - ugyanazokkal a problémákkal és ugyanazokkal az eszközökkel találkoznak, illetve élnek a kormányok, mint a polgári kormány tette. Tehát a munkanélküliség kezelésében nincs jobb- vagy baloldali megoldás, jó megoldás van. Ennek részleteiről most nincs időm beszélni.
A családok támogatásánál számunkra a demográfiai helyzet megoldása, illetve annak a belső erőnek a megmozdítása, a családok mellé odaálló állami támogatás volt a lényeges, ami, úgy érzem, ellentétes a jelenlegi törekvésekkel, hiszen fontos szempont volt számunkra, hogy ne növeljük a segélyből élni kívánók számát. Egyetlen számot mondanék: 200 milliárdról 400 milliárdra emeltük a családok támogatását, tehát megdupláztuk. A 13. havi családi pótlék elődje volt a 13. havi kiegészítő családi pótlék, tehát ez sem előzmény nélküli.
A béremelésről két gondolat: a minimálbér két és félszeresére emelése... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Még fél percem van, ha a miniszter úréhoz mérem az időmet. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.) Tehát két és félszeresére emelése alulról nyomta fölfelé a béreket, és ez, azt hiszem, nagyon fontos szempont. Mi ágazatonként kezdtük emelni a béreket, gondoljanak a köztisztviselőkre.
Végül egy mondat a nyugdíjasokról: soha nem fordult elő, egyetlen ciklusban sem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy mind a négy évben reálértékben emelkedtek volna a nyugdíjak, az előző ciklusban előfordult.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem