VINCZE LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Úgy látszik, hogy ennek a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatnak az a célja, amit Göndör István mondott, azt szeretnék elérni, hogy csőbe menjenek a kis- és közepes gazdálkodók, a családi gazdaságok. De ugyanezt támasztotta alá Magda Sándor tanár úr, aki 50-60 ezer emberért aggódik. Mi ezen az oldalon közel félmillió vagy talán számban meg sem tudom saccolni, mekkora tömegért, emberekért aggódunk, akik a mezőgazdaságból, a földből élnek, és értenek is a gazdálkodáshoz. Most kezdtek volna versenyhelyzetbe kerülni "a kicsiket jobban kell támogatni" elv alapján, hiszen a termelőeszközök és egyebek sem álltak úgy rendelkezésre, mint ahogy kellett volna. Ez többéves, több évtizedes adósság.
Ugyanakkor gőzerővel halad ez a kormányzat abba az irányba, ami ellen valóban lehetne utcán demonstrálni, de inkább a parlamentben mondom el, és itt lehetne összefogni azokkal, akik eddig demonstratív módon búzát égettek; például eltörölték az öntözővíz támogatottságát - ez egy óriási probléma ebben az időszakban, amikor aszály van -, a géptámogatások helyzetét ismerjük, igaz, hogy nem törölték el, illetve nem szüntetik meg, csak felfüggesztették - ugyanaz.
Hivatkoznak a nyugdíjasokkal kapcsolatosan arra a tényre, hogy milyen jó lesz nekik, ha földhaszonbért fognak kapni. Azt gondolom, ha az EU-csatlakozásnál a direkt támogatást megkapnák, az lenne az igazi. Ez a nagy tétje a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslat módosításának - ezt sokan nem mondják ki -, hogy egy szűk kör a többség helyett jusson hozzá ezekhez a pénzekhez. Egyébként megjegyezném, hogy a nyugdíjasoknak a nagyüzemek, a téeszek sajnálatos módon a földhasználatért egy huncut krajcárt nem voltak hajlandók fizetni.
Köszönöm türelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem