DR. PAP JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilván két percben csak kétpercnyit lehet reagálni, azért kérünk már másodszor szót. Azt mondom Magda Sándor képviselőtársamnak, hogy vitatkozzunk, érvek mentén menjünk - én akkor néhány dolgot megkérdeznék. Most országgyűlési határozattal fogadjuk el a földbirtok-politikai irányelveket. Legyen olyan kedves összehasonlítani a kormány által hozott kormányhatározatot meg a mostani beterjesztett országgyűlési határozatot! Ég és föld a különbség a kettő között. Lehet itt beszélni szellemiségről, lehet beszélni különböző dolgokról, tessék megnézni, ez nem egy dicsőségpont, ezt elismerték a hozzáértő szocialista képviselők is.
(12.40)
Sajnálatos módon szedett-vedett - nyilván a kapkodás miatt van. Erre azt mondani, hogy ez elvszerű pontokat hoz végig - nyilván majd Kis Zoltán hozzászólására is szeretnék még reagálni, ahogy felsorolta, nagyon érdekes és ellentmondó dolgokat hoz össze.
Ön elmondja, hogy a földhaszonbérlet a különböző országokban hány százalék. Tessék mondani, hogy akkor miért nem lehet a földbirtok-politikai irányelvekben? Ha ön tudja, akkor az előterjesztő kormánytagok vajon miért nem tudták, hogy ezt kell beletenni? Mit célzunk meg Magyarországon? Mennyi legyen? Mennyi legyen a bérlet aránya? Eddig arról beszéltek, hogy a bérlet drágítja a termelést. Ha ez valóban így van, akkor tessék megmondani, hogy mennyit szeretnénk? Arról lehet beszélni. De hogy csak így leírjuk, hogy a földbérlet és a tulajdonosi rendszer arányának a kialakítása, nos, tisztelt képviselő úr, ez lehet 10 százaléktól 90 százalékig. Ez nagyon kevés. Ezt meg kellene határozni.
Én azt mondom önnek, hogy a tehenészeti telepek kiemelését továbbra sem értem, tisztelt hölgyek, urak, nem értem. A földcseréhez, az eladáshoz és a haszonbérlethez belefér a tehenészeti telepek földigényeinek a kielégítése. Miért kell kiemelni? Kinek üzennek önök? Önök arról beszélnek, hogy ha 30 kilométerről szállítom a silókukoricát és a lucernát, ez nem éri meg.
Nos, tisztelt képviselő urak, tudják, mi nem éri meg? Az nem éri meg, amit az előző rendszerben nagyon helytelenül kialakítottak, hogy egy tehenészeti telepről, a Szigetközből elviszik a tejet Veszprémbe, majd Veszprémből az árut visszahozzák a Szigetközbe. Nos, tisztelt képviselő urak, ez nem éri meg, ez teszi veszteségessé, főleg ha nyomott áron, alacsony áron veszik meg a tejet.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem