DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Nem is olyan régen egy ismert ügyvéd azzal a kijelentésével hívta fel magára a figyelmet, hogy ég az arca, mert az igazságszolgáltatás érezhetően a politika befolyása alá került. Ez a jogász azt is mondta, hogy ha a politikusok véleményeznek bizonyos nyomozásokat, bírói ítéleteket, az állampolgárok előbb csak értetlenül kapkodják a fejüket, aztán megrendül az autonóm igazságszolgáltatásba vetett hitük. Ugyanez az ügyvéd a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkáraként olyan közleményt írt alá, amely az igazságszolgáltatás függetlenségét a törvényhozó hatalom képviselőitől félti, amikor azok a legfőbb ügyészt szakmai kérdésekben interpellálják.
Később ez a jó nevű ügyvéd miniszteri felkérést kapott, legyen ő a köztársaság igazságügy-minisztere. A miniszterjelölti meghallgatásán azt nyilatkozta az alkotmányügyi bizottság tagjainak füle hallatára, hogy a hatalmi ágak elválasztása valóban szükségessé teszi azt az önfegyelmet, hogy az államigazgatási hatalom felső szintjén lévők ne közöljék elvárásaikat - a konkrét ügyekben pedig végképp nem - az igazságszolgáltatással szemben. A legfőbb ügyész interpellálhatóságáról kifejtette a miniszterjelölt, hogy véleménye szerint az ügyészi szervezet vezetője egyedi ügyekben nem interpellálható, egy-egy feladatkörre vonatkozóan azonban természetesen igen. A miniszterjelölt hozzátette, hogy nagyon helytelen lenne, ha rászokna a parlament arra, hogy egyedi ügyekben interpellálja a legfőbb ügyészt.
Az Országgyűlés június 11-ei ülésén ez idáig példátlan, összehangolt politikai hajtóvadászat indult a hatalmon lévő pártok képviselői részéről a legfőbb ügyész ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy befolyásolják a független ügyészség tevékenységét. Az interpelláló képviselők egyedi ügyekben számon kérték az ügyészség határozatainak megalapozottságát, majd annak ellenére, hogy a legfőbb ügyész a hatályos törvények és a szakmai tisztesség szempontjából mindenben helytálló választ adott, nem fogadták el a választ, és így tett az Országgyűlés szocialista és szabad demokrata többsége is.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem ezek után: nem érzi-e úgy, hogy ég az arca azok miatt, akik miniszteri kinevezésében önt támogatták? Nem érzi-e úgy, hogy veszélybe került az igazságszolgáltatás, ezen belül az ügyészi tevékenység függetlensége a hatalmat gyakorló pártok nyilvánvaló politikai nyomásgyakorlása következtében? Hová lett az a rokonszenves jogász, aki olyan meggyőzően aggódott az igazságszolgáltatás függetlenségéért? (Közbeszólások a kormánypártok soraiban.) Hol van most az a civil kurázsi, ami miatt önt állítólag Medgyessy Péter igazságügy-miniszterének kérte fel?
Kérem, válaszoljon a kérdéseimre! (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem