DR. PAP JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nyugat-Európa turisztikai piacán előtérbe kerültek az úgynevezett háromgenerációs, komplex szolgáltatást nyújtó, háromezer feletti szálláskapacitással rendelkező szabadidő-üdülő parkok, az európai turizmus meghatározó elemei, és ezen a téren hazánk szinte felmérhetetlen előnyökkel rendelkezik. A parkok sajátos, egyedi arculata minden esetben illeszkedik a természeti és az épített környezetbe. A komplexum az adott nagytérség idegenforgalmára óriási húzóerőt jelent, a vendégéjszakák száma egymillió körüli, nem is beszélve a vendégparkon kívüli költésről, amely több mint 11 millió euró.
Az Unió kormányai és önkormányzatai, látva a lehetőséget, ezért támogatják mintegy 20-30 százalékos mértékig az ilyen projekteket. Ez azért nem jelent terhet, mert az általános forgalmi adó formájában ez az összeg már az építés során visszavándorol az államkasszába. A lehetőségeket és hazánk adottságait figyelembe véve indult egy ilyen program Máriakálnok község területén 1997-ben projektfejlesztéssel. Gyönyörű, festői környezetben, a Mosoni-Duna ölében 42 hektár területen épül Közép-Európa első, 3540 ágykapacitású komplex üdülőparkja; a költségvetése 114 millió euró.
A Gazdasági Minisztérium a programnak a magyarországi idegenforgalomra gyakorolt pozitív hatása miatt nemzetgazdasági szempontból fontosnak ítélte a beruházást. Ennek következtében jutott a projekt a költségvetés 7,5 százalékának megfelelő támogatáshoz a Széchenyi-terv keretéből 2002-ben. A holland szakmai befektetők és hazai partnereik az egyeztetéseken és az alapkőletételnél is érezték, hogy a program az egész országnak és nem csak a szűkebb térségnek fontos, ezért bíznak abban, hogy a 2003. és a 2004. években is támogatásban részesülhetnek. A korábban említett áfa visszafizetésével ez nem jelent terhet a nemzetgazdaságnak, míg a befektetés elmaradása hátrányos lenne turisztikai fejlesztéseinkre.
Tisztelt Miniszter Úr! Elfogadja-e hazánk vezető szerepét az idegenforgalom tekintetében az Unióhoz csatlakozni kívánó országok között? Közép-Európa legnagyobb turisztikai beruházásában fenn kívánja-e tartani a folyamatosságot, hogy a befektetők ne bizonytalanodjanak el, és a projekt megvalósuljon? Támogatja-e a Máriafürdő üdülőpark megvalósulását?
Köszönöm szépen, és várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem