DR. CSEHÁK JUDIT

Teljes szövegű keresés

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! 2002-ben az előző parlament és ön, tisztelt képviselő úr, fogadta el a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvény módosítását. Ennek egyik rendelkezése szerint vállalkozási formában működő háziorvos nem választható önkormányzati képviselővé, mert - ahogy az imént öntől is hallhattuk az indoklást - szerződés alapján önkormányzati feladatot lát el, így szerződésben azzal a testülettel állna, amelyiknek maga is döntésre jogosult tagja.
Ezt a rendelkezést - így igaz - az orvosok már az elfogadást követően súlyosan kifogásolták. Rendkívül sajnálatosnak tartom magam is, hogy az előző kormány, bár ideje lett volna erre, nem kezdeményezte ennek az összeférhetetlenségnek a feloldását, és informálisan és nyilvánosan sem jelezte, hogy támogatna egy ilyen módosítást. Kétségtelen, gondos kutatással találtam elődöm levelezésében egy Pintér belügyminiszter úrhoz címzett kezdeményezést, amelyre elutasító válasz érkezett. Ez lehetett az oka talán annak, hogy Mikola István - Kelemen András képviselő interpellációjára válaszolva - az előző ciklusban nem látta a lehetőséget ennek a problémának a törvényes megoldására.
MSZP-s képviselőtársaimmal közösen - köszönöm, hogy képviselő úr felhívta a figyelmet erre, nem feledkeztem el arról, hogy aláírtam egy ilyen országgyűlési határozati kezdeményezést - az új parlament első, május 16-ai ülésén nyújtottunk be egy országgyűlési határozati javaslatot, amelyben arra kívántuk felkérni a kormányt, és ahhoz szerettük volna megnyerni ellenzéki képviselőtársainkat is, hogy módosítsuk ezt a kizáró jogszabályt.
Idő hiányában azonban az indítvány eddig nem kerülhetett napirendre, hiszen az előkészítő konzultációk - önökkel is - meglehetősen hosszú időt igényelnek. Így nincs esély arra, hogy az augusztusban kiírásra kerülő önkormányzati választások előtt változtatni lehessen az önök által kialakított kedvezőtlen körülményeken. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Kétharmados volt! - Egyeztetés volt! Hatpárti egyeztetés!) Tudom, képviselőtársam, tisztában vagyok vele, bár nagyon köszönöm az ön figyelmeztetését.
A Fidesz-MDF napokban benyújtott törvénymódosító javaslatának tárgyalására és elfogadására sem látunk - éppen e miatt a szűk, rövid idő miatt - már lehetőséget. Tartózkodtunk tehát, mert a sebtében elkészített indítvány nem volt tekinthető egy komoly, önkritikán alapuló kezdeményezésnek (Derültség az ellenzéki padsorokban.), sokkal inkább szánták ezt önök, sajnos, az előző döntésükre reményeik szerint nem emlékező választóknak szánt gesztusnak. Örülök azonban, hogy legalább már június 27-én a képviselő úr is foglalkozni kezdett ezzel a kérdéssel, hiszen az önvizsgálat ideje sohasem késő. (Moraj a Fidesz és az MDF soraiban.)
Kérdésére azonban pozitív választ tudok adni: bár nem az általam vezetett tárca hatáskörébe tartozik a kérdés szabályozása, magam is támogatom majd önökkel együtt, hogy közösen keressünk egy mindenki számára elfogadható megoldást. Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem