DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma délután a Szabad Demokraták Szövetségének lelkiismerete immáron másodszor felébredt. Először azon az estén, amikor itt a parlamentben kiderült Medgyessy Péter titkosszolgálati múltja, először azon az estén ébredt fel a Szabad Demokraták Szövetségében a rendszerváltó lelkiismeret, és ma délután az alkotmányügyi bizottságban Eörsi Mátyás és Fodor Gábor tett erről tanúbizonyságot. Némileg rontja a helyzetet, hogy amit itt Eörsi Mátyás elmondott, igen kínos ezek után.
Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége ezek szerint ezzel a szavazással dönti el, hogy akar-e asszisztálni ahhoz, hogy Medgyessy Péter múltját egy két hétre vagy három hétre felálló vizsgálóbizottság nyilvánvalóan ne tisztázza; vagy megszavazva ezt a javaslatot most derül ki, hogy azt, amit ő a miniszterelnöki tisztség megtartásának feltételéül szabott, hogy Medgyessy Péter valóban tisztázza a múltját, ezt megszavazzák-e a szabad demokraták, akarják-e azt, komolyan gondolják-e azt, hogy Medgyessy Péternek tisztáznia kell a múltját, és nem asszisztálnak a szabad demokraták ahhoz, hogy a Szocialista Párt eltussolja, ellehetetlenítse azt a vizsgálóbizottságot, amelyben kiderülhetne Medgyessy Péter állambiztonsági múltja.
Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi bizottság jól döntött akkor, amikor észlelte, hogy augusztus 15-ig, két hét alatt, esetleg két és fél hét alatt nem lehet tisztességes vizsgálatot lefolytatni, nem lehet feltárni a miniszterelnök titkosszolgálati múltját. Amikor ma délután szavaztunk erről, akkor mindannyian tisztában voltunk azzal, amiről most beszélt Eörsi Mátyás, hogy politikailag és erkölcsileg helyes az, hogy adjunk időt a vizsgálóbizottságnak, hogy tisztázza a miniszterelnök titkosszolgálati múltját.
Én kérem önöket, elsősorban a szabad demokratákat, hogy fontolják meg, ez a szavazatuk egyfajta bizalmi szavazás. Ha önök megint azt gondolják, hogy a miniszterelnök mellett úgy akarnak kiállni, hogy a miniszterelnök titokban tarthatja a múltját, és nem fogják megtenni azt, hogy a vizsgálóbizottság előtt feltáruljon a miniszterelnök állambiztonsági múltja, akkor ám szavazzanak ellene az alkotmányügyi bizottságban saját maguk által kezdeményezett javaslatnak. Most fog kiderülni, hogy komolyan beszélnek-e, komolyan gondolják-e azt, hogy Magyarországon a múltat, az 1990 előtti múltat fel kell tárni, komolyan gondolják-e, hogy a miniszterelnök titkosszolgálati múltjáról el kell számolnia a parlament vizsgálóbizottsága előtt, és ez a feltétele annak, hogy a koalíció támogassa a miniszterelnököt.
Én nagyon szépen kérem önöket, fontolják meg ezt a szavazást! Legalább saját magukat ne hozzák olyan kínos helyzetbe, hogy félóránként változtatják az álláspontjukat.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem