VARGA LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

VARGA LÁSZLÓ
VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A településeken átmenő forgalom okozta káros környezeti hatások megszüntetése, úgynevezett települést elkerülő utak, körgyűrűk megépítése rendkívül fontos környezeti, lakossági és forgalomszervezési érdek. Zalaegerszeg város lakóinak régi vágya a 76-os út várost északról elkerülő szakaszának a megépítése. A tavaszi választási kampány idején, hatásvadász módon, úgynevezett előrehozott alapkőletételre került sor, azután azonban, ahogy másutt is, hónapokig nem történt semmi, mígnem az elmúlt hónapokban az érintett cégek dolgozóinak, aztán a politika iránt érdeklődő közvéleménynek mind szélesebb köreiből kaptuk a jelzéseket, hogy az alapkőletétellel megkezdett beruházás ténylegesen elindul, ám annak pénzügyi feltételeivel, illetve forrásmegosztásával valami nincs rendben. Többen kapcsolt beruházásról beszélnek. Folyamatosan tudni vélik, hogy kinek mit kell majd nyújtani az út építésére biztosított állami pénzekből, mivel az állam által az út megépítésére rendelkezésre bocsátott összeg lényegesen nagyobb, mint amibe az elkerülő út kivitelezése ténylegesen kerül.
Azt talán már mondanom sem kell, hogy a kivitelező kiválasztására, az Orbán-kormány magyar vállalkozókat segítő koncepciójának részeként versenytárgyalás nélkül, személyes bizalom, személyes kapcsolatok alapján került sor. Hasonlóan valamennyi számottevő közúti beruházáshoz, a Nemzeti Autópálya Rt. a generálkivitelezői szerződést nettó 4,4 milliárd forint vállalkozási díjért a jelzett útszakasz megépítésére a Vegyépszerrel kötötte meg, mellőzve minden versenyhelyzetet, nyílt pályázatot, semmibe véve a többi magyar vállalkozót. A nyertes, hasonlóan más, a Nemzeti Autópálya Rt.-től elnyert megbízáshoz, ez esetben is alvállalkozókkal végezteti el a munka döntő hányadát, így teremtve meg számukra is a boldogulás immár kevésbé örömteli feltételeit. Zalában tolonganak az erre alkalmas cégek, amelyek már valódi versenyben, valódi piaci árakon tettek valós ajánlatokat, sőt a munka utáni hajszában még nyomott árakon is, és kapták meg, részben előszerződésekkel, a megbízatásokat.
A birtokomban lévő teljes alvállalkozói kör összegzett vállalási és ajánlati díja - szemben a Vegyépszer Rt. 4,4 milliárdjával - csupán 2,5 milliárd forint. A különbség 1900 millió forint! Tisztelt Államtitkár Úr! Megyénk három területfejlesztési alapjára három év alatt kap körülbelül ekkora összeget. Meggyőződésem, hogy minden jóérzésű ember véleménye az, ezt a szerződést módosítani kell úgy, hogy a Vegyépszer vállalkozói díjának a tisztességes nyereséghányadot meghaladó részét a szerződés tartalmának kibővítésével fordítsa a várost érintő állami utak felújítására, útkapcsolatok megépítésére, illetőleg az igénybe vett városi utak, közterületek helyreállítására. Ezzel a megnövelt tartalommal a közpénz felhasználása - ha utólagos korrekcióval is - közérdeket szolgáló célra teljesülhetne.
Tisztelt Államtitkár Úr! A helyzet pontos feltárására tett lépéseim során mindenütt abba ütköztem, hogy más vegyépszeres vállalkozási szerződések esetén is a zalaegerszegihez hasonló konstrukciókat alkalmaztak, ami aztán végképp érthetetlen. Vagy talán nagyon is érthető? Egy ilyen kivételezett helyzetben lévő, extra nyereséghez jutó cégben lévő állami ellenőrző pakettet, amely legalább rálátást biztosított volna a közpénzek felhasználására, vajon miért kellett a választási vereség ismeretében azonnal 100 ezer forintos névértéken a Vegyépszernek átadni? Kérdezem, államtitkár úr, mi lehet ennek a magyarázata.
Mindezek miatt kérem, hogy a 76-os út zalaegerszegi elkerülő szakasza megépítésével kapcsolatban kötött szerződések és árak példája adjon apropót a minisztériumnak a Magyar Autópálya Rt. által a Vegyépszerrel kötött többi szerződés felülvizsgálatára is, hogy az előző miniszterelnöktől oly sokszor hallott versenyeztetés nélküli autópálya-építés ne csupán egyes vállalkozók gazdagodását, hanem a magyar közlekedési hálózat fejlődését is szolgálja, és valódi versenyben adjon tisztes hasznot és megélhetést azoknak, akik valóban útépítéssel és nem klientúraépítéssel foglalkoznak. S talán önmagukba néznek azok is, akik manapság minden ügy valós vagy koholt felbukkanásakor erkölcsi tisztaságról, tisztességről, közérdekről beszélnek, és végre belátják, le kéne szállni az erkölcsi magaslatról, és először ezeket a kérdéseket kellene megválaszolni.
Államtitkár úr, kérem önt, hogy a szükséges intézkedéseket mielőbb tegyék meg.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem