PÁL TIBOR

Teljes szövegű keresés

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő úr kétségtelenül érdekes példáit említette az otthonteremtés és a lakástámogatás rendszerének, de azt kell mondanom, hogy a jelenlegi kormány ezt azért másképp gondolja, és ezt a kormányprogramban is jeleztük.
Számunkra az emberi, családi élet alapvető színtere, feltétele a megfelelő lakás, amely megfelelő otthonná, minőségi otthonná tehető. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.) A kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy megfelelő szabályozással, közvetlen és közvetett állami szerepvállalással az otthonteremtésre mindenkinek megfelelő és egyenlő esélyt nyújtson.
Természetesen tiszteletben tartjuk - és ezt már sokszor el is mondtuk itt a parlamentben és máshol is - a lakástámogatással kapcsolatban tett korábbi, hosszú távú kormányzati kötelezettségvállalásokat.
(9.20)
Ezeket nem kívánjuk megváltoztatni, ezt sokszor el is mondtuk és jeleztük.
Lakáspolitikánk alapelve, hogy az emberek világos és igazságos támogatási rendszer ismeretében saját maguk dönthessenek arról, hogy lakásépítésre, lakásvásárlásra, lakásbővítésre vagy lakásfelújításra vállalkoznak majd. Magyarországon ma azt lehet mondani, és a különböző felmérések is azt bizonyítják, hogy nincs jelentős mennyiségi lakáshiány, ezért a lakásmobilitás szempontjából a vásárlást, a korszerűsítést, az újlakás-építést egyenrangúan szükséges kezelni a lakásfelújításokkal.
Három társadalmi réteg vagy csoport lakáshoz jutását tartjuk fontosnak: a fiatalok, az idősek és a fogyatékos emberek csoportja. (Dr. Kosztolányi Dénes: És a Pénzügyminisztérium főhadnagya.) A pályakezdő fiatalok részére - mint ahogy a kormányprogramban vállaltuk - olyan garzonlakás-építési programot indítunk el, amelyet megfelelő támogatással fogunk sürgetni, egy kicsit gyorsabban elősegíteni. Előtakarékossági rendszerrel kapcsoljuk ezt össze, abban bízunk, hogy ez segíteni fogja a garzonlakás-építési programot.
Az idősek számára olyan nyugdíjasházak, idősházak építését tervezzük, amelyek az életkoruknak, életvitelüknek, szociális szükségleteiknek megfelelő szolgáltatásokat fognak nyújtani. Ebben az esetben fontosnak tartjuk, hogy ezek az idősházak, nyugdíjasházak úgy, olyan helyen kerüljenek felépítésre, ahol a családokkal a kapcsolattartás könnyen megoldható. Ne legyenek távol, hiszen fontos, hogy a fiatalok, a gyerekek az idősekkel aktív kapcsolatba tudjanak kerülni, és a kapcsolattartásnak ne legyen akadálya a nagy távolság.
Fontos megemlíteni a sérült és fogyatékos emberek önálló életvitelének kialakításához szükséges lakásfejlesztést. Ebben az esetben szeretnénk együttműködni, méghozzá igen aktívan együttműködni a különböző fogyatékosszervezetekkel, hiszen ők rengeteg olyan gyakorlatot, rengeteg olyan praktikát ismernek, amelyek kis segítséggel a fogyatékos emberek számára élhetővé, lakhatóvá teszik a lakásokat.
És természetesen a fiatalokon, az időseken és a fogyatékosokon túl a bérlakásépítéssel, az új lakások építési támogatásával egyenrangú célnak tekintjük a használt lakások felújítását. Ez azért fontos, mert ma Magyarországon nagyon jól érzékelhető, hogy a lakásépítésen túlmenően a jelenleg vagy korábban önkormányzati bérlakásokban lakóknak, akik megvásárolták lakásukat, igen nagy teherrel kell számolniuk, amikor a lakásfelújítást kell a vállukra vegyék.
Ez természetesen nemcsak a lakásnak, hanem magának az egész háznak a felújítását jelenti. Ennek a megfelelő támogatási rendszerét kívánjuk kialakítani. Azt gondolom, hogy ez a rendszer - elmondva azt, hogy a fiatalok, az idősek, a fogyatékosok, illetve a bérlakásban élők lakásfelújításának támogatása - jól láthatóan eltér attól a rendszertől, mint amit az előzőekben képviselő úr itt felvázolt.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem