GUSZTOS PÉTER

Teljes szövegű keresés

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Az előző kormány kommunikációjában nagyon erőteljesen jelent meg a lakáspolitika, a fiatalok lakáshoz jutásának segítése, ez a szándék. Magam fiatal emberként elmondtam már ebben a Házban, hogy ezt nagyon fontos dolognak tartom, és minden bizonnyal minden fiatal képviselő a parlamentben fontosnak tartja ezt, függetlenül attól, hogy melyik párt padsoraiban foglal helyet.
Az előző kormány lakáspolitikáját többször kritizáltuk az előző ciklus idején, mondván: a hitelek nem jutnak el azokhoz, akik valóban rászorulnak ezekre a hitelekre, és mondván, hogy nincsen megfelelő kontrollingrendszer az erre a célra szánt kormányzati pénzek elköltése során. Most azonban, ha szabad némiképp ebben a témakörben maradva, de mégis témát váltva, áttérnék nem a kormányzatnak, hanem a kormánynak, a Fidesz-kormánynak a lakáspolitikájára. Az elmúlt ciklusban - és sajnos, azóta is - előbukkannak az előző kormányhoz kapcsolódó sajátos lakásügyek. Ezek közül szeretnék néhányat megemlíteni.
Nézzük a Fidesz-kormány lakáspolitikáját államtitkári szinten! Minden bizonnyal emlékeznek arra az ügyre, amikor egy fideszes képviselő Kecskemét főterén műemlék jellegű épületben bérelt 114 négyzetméternyi szociális bérlakást, havonta 12 540 forintért. Ő az Orbán-kormány egyik minisztériumának államtitkára, politikai államtitkára volt.
Minden bizonnyal érdemes megvizsgálni az Orbán-kormány lakáspolitikáját miniszteri szinten is, hiszen emlékszünk arra a volt kisgazda miniszterre, aki pusztán azért utasított el egy gellérthegyi luxuslakást, mert az számára nem volt megfelelő minőségű, ezért egy másik, Árvácska utcai villára kellett cserélni azt. És emlékszünk arra az ügyre is, amely nem olyan régen itt a parlamentben is szóba került, a távozó ifjúsági és sportminiszter után a gyermek-, ifjúsági és sportminiszternek még fél évig kell fizetnie a szintén II. kerületi luxusház bérleti díját, majdnem félmillió forintot havonta, mindezt, tudjuk, olyan jogszabályi környezetben, amikor is tisztségük megszűnése után a távozó minisztereknek nem jár szolgálati lakás.
A legutolsó hírek már nem államtitkárokról és nem miniszterekről, hanem magáról a volt miniszterelnökről szólnak. Tudjuk, hogy több képviselő indítványozott vagyonnyilatkozati eljárást Orbán Viktorral szemben. Azt kívánják tisztázni ebben az eljárásban, hogy a volt miniszterelnök vagyongyarapodása milyen összefüggésben áll hivatalosan bevallott jövedelmével.
Aki figyeli a sajtót és figyeli a parlament munkáját, az hallhatta, hogy egyre többek véleménye az, hogy feltűnő aránytalanságban áll a korábbi vagyonnyilatkozatokban megjelölt vagyoni állapothoz képest mindaz a - becslések szerint akár 50 milliós vagyonnövekedést is kitevő növekmény -, amely megjelenik a volt miniszterelnök tulajdonában. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban. - Dr. Áder János: Ne hazudozzál már!) Megemlíthetjük a 2001 őszén a család tulajdonába került több hektárnyi földet Felcsúton, megemlíthetjük a bővülő tokaji szőlőbirtokot, megemlíthetjük az értékes ingatlant Pesten. Mindez sajátos, hiszen tudjuk, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnökének adózás utáni jövedelme körülbelül 5 millió forint évente, az egy év alatti 50 millió forint körüli vagyongyarapodás, ha igaz (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.) - elnézést, képviselőtársaim, ha igaz (Dr. Fónagy János: De ha nem igaz, a törvény előtt fogsz felelni rágalmazásért!) -, akkor mindenképpen vizsgálatra érdemes. (Általános zaj. - Pásztohy András: Ti is rágalmaztatok! - Az elnök csenget.) Természetesen ez így van, képviselő úr.
Összefoglalva tehát, két dolgot szeretnék megállapítani. Az egyik az, hogy pusztán a kérdés felvetése is jelentős izgalmat vált ki az ellenzéki padsorokban. (Dr. Kelemen András: Általában a rágalommal ez így van! - Általános zaj. - Az elnök csenget.) A másik pedig az, hogy a Fidesz-kormány lakáspolitikáját illetően minden bizonnyal érvényes az a magyar mondás, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, és tudjuk, hogy ez fokozottan igaz akkor, hogy ha nem feddhetetlen erkölcsű, nem szent emberekről van szó.
Köszönöm szépen a szót. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem