DR. SZEKERES IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ön egy nagyon fontos kérdést tett fel. Kérdése egy régebbi másik párt kampányjelszavából származik: "Mi lesz itt?" A válaszom az: jólét és demokrácia. Nem úgy, mint az elmúlt négy évben. Jólét és demokrácia, mert a mai kormánypártokra közel 3 millió ember szavazott, és felhatalmazást adott demokratikus kormányzásra.
Az a kérdés azonban, hogy mi van ott. Mi van most önöknél? Miért ez a nagyon feszült, nagyon ideges, majdhogynem zavaros hangnem? Ön, azt gondolom, hogy fél (Közbeszólás az MSZP soraiból: Van mitől!), és önön kívül sokan mások is. Remélem, hogy ez a félelem nem jogos, mert nem követtek el olyat, amiért félni kellene, és remélem, hogy ez a félelem nem jogos, mert semmi olyat nem tapasztalnak meg, ami miatt oktalanul félni kellene. (Dr. Áder János közbeszólása.)
Azonban, képviselő úr, amikor ön felsorolta azokat az ismérveket, amelyek az 1947 utáni diktatórikus rendszer ismérvei voltak, előttem egy ijesztő kép pörgött le: mind az öt ismérve pontosan megfelel a Fidesz elmúlt négyévi kormányzásának! (Taps és közbeszólások az MSZP soraiból: Úgy van!) Mind az öt ismérve tételesen és konkrétan az önök hatalomgyakorlásának a módja volt. És még valami: azt gondolom, hogy ezzel az izgatottsággal és félelemmel, amit ön most itt kifejtett, valami más céljuk is van. (Tóth István: Kis Marosán!) Valami olyan céljuk van, képviselő úr, hogy azt a kedvező folyamatot, ami ebben az országban a kormányváltás után elindult, zavarba hozzák, megakadályozzák, lefékezzék.
Az a kérdés tehát, hogy önök tételesen és konkrétan akarják-e, megszavazzák-e, hogy több mint 2,7 millió nyugdíjas visszakapja a tőlük elvett 19 ezer forintot. Az a kérdés, hogy önök konkrétan akarják-e és megszavazzák-e, hogy plusz egy hónap családi pótlék legyen, és 20 százalékkal megemeljük a családi pótlékot. (Dr. Áder János: Az a kérdés, hogy amit '94 és '98 között elvettek, mikor adják vissza!) Az a kérdés, képviselő úr - most nálam a szó - (Az elnök csenget.), az a kérdés, képviselő úr, hogy akarják-e és megszavazzák-e, hogy 2,7 millió munkavállaló több fizetést vigyen haza, mert kevesebb lesz a személyi jövedelemadója. Az a kérdés, hogy önök akarják-e és megszavazzák-e, hogy 170 ezer egyetemi, főiskolai hallgató ösztöndíját szeptember 1-jén 30 százalékkal megemeljék. Ha ezt önök akarják, akkor önök ezt július 16-án megszavazhatják, és megszavazhatnak minden olyan dolgot, ami a demokrácia és a jólét növelését jelenti Magyarországon. (Tóth István közbeszólása.)
Képviselő úr, szeretném, ha ön nem félne, nem lenne ideges, nem lenne nyugtalan. (Dr. Áder János: Nem vagyok ideges.) Szeretném, képviselő úr, ha ön elfelejtené az elmúlt négy év kormányzásában önök által kialakított gyakorlatot, amire remélem, soha többet Magyarországon nem fog sor kerülni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Áder János: Erre ne vegyél... - Tóth István: Ne vegyél tartós tejet! - Közbeszólás az MSZP soraiból: De okos vagy!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem