GRÁF JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két dologra azért reagálnunk kell. A mi értékrendünk szerint pont fordított a dolog: a Nemzeti Földalapról szóló előző törvény végrehajtása teljességgel lehetetlen. Nem szeretném megismételni azokat az indokokat, amelyeket annak idején elmondtunk, de egyet mégis hadd mondjak: a családon belüli viszonyok rendezése nemhogy nem európai, hanem egyszerűen tűrhetetlen volt abban a törvényben. De még nagyon sok példát mondhatnánk.
A másik, amire a szakma becsülete miatt válaszolnom kell, az az, hogy voltak olyan mezőgazdasági nagyüzemek, amelyek abbahagyták a termelést. Akik viszont itt ülünk, és még nagyon sokan, ma is küszködünk ezzel, úgyhogy ezt általánosságban nem lehet kimondani. Azonban nagyon sok kisgazda és magángazda is abbahagyta a termelést azért, mert az elmúlt években az állattenyésztés tényleg veszteséges volt. S ha az lesz a szabály a következő időszakra, hogy például csak az extra minőségű tejet lehet majd átvenni az európai uniós viszonyok között és kizárólag azt lehet emberi fogyasztásra feldolgozni, akkor pedig - még egy kicsit előrevetítve a jövőt - azt mondom, a nagyon kis mennyiségben termelők nagyon-nagyon nehéz helyzetben lesznek, ha az európai sztenderdeket teljesíteniük kell. Mindent meg kell tennünk azért, hogy teljesítsék, de ez óriási pénzbe és az ő állományuk felfuttatásába is fog kerülni.
Tehát sokan vagyunk, akik, hogy úgy mondjam, tisztességből küzdünk és küzdöttünk az elmúlt időszakban is, megtartottuk az állattartó telepeket, akkor is, amikor a közgazdasági viszonyok valóban azt mutatták, hogy nem érdemes csinálni. De ebbe születtünk, ez a szakmánk, ez a foglalkozásunk, mi már nem leszünk cukrászok vagy más tevékenységre nem fogunk váltani, ezért becsületből is csináljuk, jó néhány magángazdával együtt, aki ugyanúgy küszködik, mint mi.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem