IVANICS ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1. pont dr. Csiha Judit és dr. Wiener György képviselők határozati javaslata, módosító javaslata, ahol a preambulumot kívánják módosítani.
Én inkább kiterjeszteném a preambulumot, semmiképpen nem rövidíteném és egyszerűsíteném le, hiszen nagyon szükséges, hogy egy bizonyos irányt kapjon ez a feltárás, hiszen látjuk, hogy a titkosszolgálati múlt egész országunk történelmére nagyon furcsa és nagyon komoly árnyat vetít. Ha csak egy ember ilyen irányú tevékenységét, ennek a történetét vizsgáljuk, ez is rendkívül sok tanulsággal szolgál, de hogyha figyelembe vesszük, hogy milyen további törvényhozási javaslatok kerülnek a parlament elé, akkor úgy érzem, hogy egy sokkal részletesebb és mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell alávetnünk az elmúlt negyven évnek - vagyis a szocializmus időszakának egészen 1945-től '90-ig - a titkosszolgálati tevékenységét.
Úgy érzem, ennek a logikáját és természetét is a magyar lakosság elé kell tárni, hiszen enélkül nem értjük meg, nem tárható fel világosan és helyesen a magyar történelem erre az időszakra, nem érthetőek azok a gazdasági mozgások, azok a személyi változások, amelyek bekövetkeztek ebben az időszakban, és ezek átgyűrűző hatásai is.
Mondhatnám azt, hogy egészen a mai napig kihat a jelenünkre, mindennapjainkra az a titkosszolgálati tevékenység, az a módszer, amelyet átvettünk egy diktatórikusan berendezkedett államhatalomtól, amelyre egy egész ország életét, működését építettük.
(12.40)
Úgy érzem, hogy a preambulumban ezeket, ha ilyen árnyaltan is, de mindenképpen meg kell jelölni, hiszen nagyon sok családnak, nagyon sok embernek, közösségnek megkeserítette az életét, bizonytalanná, kiszámíthatatlanná és kiszolgáltatottá tette. Ezért mindenképpen szintén ennek az elutasításával értek egyet.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem