STIPKOVITS PÁL

Teljes szövegű keresés

STIPKOVITS PÁL
STIPKOVITS PÁL (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mosonmagyaróvár város lakossága nevében fordulok önhöz a M1-es autópálya használati díjának módosítására kiadott 53/2001. KöViM-rendelet tárgyában.
A város szívében három nemzetközi főút találkozik, aminek eredményeképpen az átmenő forgalom lassan már elviselhetetlen mértékű terhelést jelent a városlakóknak. Igaz, az M1-es autópályán a közelmúltban bevezetett új használati díjak bizonyos mértékig csökkentették a tranzitforgalmat. Az átmenő forgalom további radikális csökkentését lehetne elérni akkor, ha az M1-es autópálya használati díjára kiadott miniszteri rendeletet ésszerűen módosítaná a tárca, továbbá ha megépülne az a déli csomópont, amelyet az autópálya építésekor takarékossági okokra hivatkozva elhagytak, ígérvén azt, hogy 2005-ig meg fog valósulni.
A fent említett rendelet értelmében díjmentessé vált az M1-es autópálya egy irányban, Hegyeshalom felől érkezve Mosonmagyaróvárig, közel 7,5 kilométeres szakaszon, ugyanakkor a 86-os főúton Rédics felől érkező, Hegyeshalom és Rajka határállomás felé haladó járművek csak az M1-es díjas szakaszán kerülhetik el a városunkat.
(11.20)
Amennyiben a rendelet mindkét irányban lehetővé tenné az ingyenes közlekedést, úgy az autópályaszakasz kvázi elkerülő útként funkcionálna. Ennek következményeképpen megtehetnénk azokat a forgalomtechnikai intézkedéseket, amelyekkel a 65-ös főút teherforgalmát a céljellegű forgalom kivételével átirányíthatnánk az autópályára. Ezzel az intézkedéssel több száz millió forintot takaríthatnánk meg, hisz feleslegessé válna ezen a szakaszon az elkerülő út építése, a városlakók életkörülményei javulnának, a túlzott tehergépjármű-környezetterhelés rövid távon jelentősen csökkenthető lenne.
Tisztelt Miniszter Úr! Lát-e lehetőséget a rendelet módosítására, amely rövid távon is jelentős javulást eredményezne, továbbá középtávon milyen elképzelései vannak a közlekedési tárcának a Mosonmagyaróvárt terhelő tranzitforgalom megoldására, illetve csökkentésére?
Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem