DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Teljes szövegű keresés

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, az európai integrációs ügyek bizottságának előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az európai integrációs ügyek bizottsága megtárgyalta a T/4984. számú, a jogellenesen kivitt kulturális javak visszaszolgáltatásáról szóló törvényjavaslatot. A bizottság az elmúlt heti ülésén a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.
Tisztelt Ház! A kormány a jogharmonizációs feladatból adódó kötelezettségeknek tett eleget akkor, amikor ezt a törvényjavaslatot beterjesztette a parlament elé. A törvényjavaslat döntően a már említett 93/7. számú EGK tanácsi irányelvre épül, és ennek az irányelvnek az adminisztrációját valósítja meg.
Bizottsági ülésünkön elhangzott, hogy korábban ez a kormányprogramban mint kormányrendelet szerepelt, de mivel polgári anyagi és polgári eljárásjogi vonatkozásai is vannak, ezért az Igazságügyi Minisztériummal közösen a tárca arra az álláspontra helyezkedett, hogy elengedhetetlen a törvényi szintű szabályozás.
A törvényjavaslat az uniós irányelvvel összhangban szabályozza azokat a kulturális javakat, amelyek a törvény hatálya alá tartoznak, a jogalany pontos jogait és kötelezettségeit, valamint a központi hivatal feladatkörét a jogellenesen kivitt kulturális javak visszaszolgáltatásával kapcsolatban.
Tisztelt Ház! A törvény célja, hogy a tagállamok számára lehetővé tegye azoknak a kulturális javaknak a visszaszállítását saját területükre, amelyeket a kulturális javak védelméről szóló tagállami jogszabályok vagy a kulturális javak kiviteléről szóló törvényi rendelet megsértésével vittek ki egy másik tagállam területére.
Bizottságunk előtt világossá vált a vitában, hogy az európai uniós tagság előfeltételeként meg kell teremteni a magyar jogrendszerben az irányelvben meghatározott visszaszolgáltatási, eljárási szabályi és szervezeti hátteret.
A törvény értelmező rendelkezéseket tartalmaz, a kulturális javak körét fogalmazza meg a művészi, történelmi vagy régészeti értékeket képviselő nemzeti kincsek tekintetében. Például a száz évnél régebbi régészeti tárgyak, régészeti gyűjtemények, művészeti, történelmi, illetve vallási műemlékek, kézzel készített képek, festmények, mozaikképek és még sok más értékes tárgy került be a fogalomkörbe.
A törvény egyébként szabályozza a visszaszolgáltatás módját, a bírósági eljárás módját és rendjét. Tehát bizottságunk az elmúlt heti ülésen egyértelműen általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényt. Köszönöm. (Taps a Fidesz, az MDF és a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem