SZABÓ LUKÁCS

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LUKÁCS
SZABÓ LUKÁCS (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem tartozom a miniszterelnök úr baráti köréhez, sőt nem is akarok oda tartozni. A belügyminiszter úrral kapcsolatban pedig - és érthetetlen számomra, miért élvezi határtalan bizalmát, úgy tűnik - egyenesen gyakori bírálója vagyok.
Ezt mindazért kellett hogy elmondjam, hogy hitelesítse azt, amit ezt követően el akarok mondani. Néhány hónap múlva ugyanis új elnöke lesz a Magyar Nemzeti Banknak, Járai Zsigmond korábbi pénzügyminiszter úr személyében. Ez nemcsak szerencsés, hanem kifejezetten bölcs döntés is volt a miniszterelnök úrtól, mert Járai Zsigmond pénzügyminiszter úrban egy olyan új elnöke lesz a Magyar Nemzeti Banknak, aki hosszú éveken keresztül bizonyította már a szakmai alkalmasságát és emberi tisztességét, kellő alázatát a mindenkori ügy szolgálatában.
Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Járai Zsigmond volt a pénzügyminiszter-helyettes az átmeneti Németh-kormányban. Felmerült a neve pénzügyminiszterként az Antall-kormányban is, a Horn-kormányban is, most pedig két és fél év óta, állíthatom, közmegelégedésre látta el a feladatát, ami a pénzügyi tárca vezetését illetően igen nagy teljesítménynek nevezhető.
Úgy gondolom, hogy a parlamenti pártok közül is a legtöbb képviselő oldaláról olyan nagy bizalom nyilvánul meg a miniszter úrral kapcsolatban, amit most az utolsó parlamenti felszólalása kapcsán valamennyien megtapasztalhattunk. Gondolom, az ellenzék azért nem tört ki a kormánypártokhoz hasonló vastapsban, mert rosszul értelmezett ellenzéki szemérem akadályozta meg őket ebben. Állítom, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök úrhoz hasonlóan, ma az egyik közéleti személyiség a pénzügyminiszter úr azok közül, akik osztatlanul élvezik a közbizalmat.
Nem is marad más hátra, mint hogy megköszönjük a pénzügyminiszter úrnak azt az áldozatos munkáját, amelyet két és fél éven keresztül a parlamentben is és a tárca vezetése során is eltöltött. Ezt természetesen megtehette volna a kormánypárti oldal is, de az öntömjénezésnek hatott volna. Megtehette volna az ellenzék is, az viszont egy tudathasadásos állapotra utalhatott volna. Éppen ezért ezt csak független képviselő teheti meg. Én ma is ugyanazt a 14 éves szerény, érdeklődő embert látom a pénzügyminiszter úrban, természetesen most megfelelő szakmai kvalitással és emberi tisztességgel felvértezve, akit annak idején 34 évvel ezelőtt megismertem. Én, megvallom, MIÉP-esként is és függetlenként is megszavaztam a költségvetést, ami nem egészen divat elég sajnálatos módon a magyar közéletben, mert bíztam a pénzügyminiszter előterjesztésében, és bízom abban, hogy végre lesz hajtva.
Bízom abban is, hogy Varga Mihály úr méltó utódja lesz a pénzügyminiszter úrnak, a pénzügyminiszter úr pedig végre olyan elnöke lesz a Magyar Nemzeti Banknak, akinek működése alatt nem a botrányok sorozatától lesz hangos a Magyar Nemzeti Bank, a magyar közélet, mint ahogy eddig volt, hanem végre nyugalom, tisztesség és az ország szolgálata fog uralkodni ott is.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem