HERBST JÁNOS

Teljes szövegű keresés

HERBST JÁNOS
HERBST JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A pécsi diagnosztikai központ 1994. november 9-ei megnyitójakor dr. Páva Zsolt alpolgármester azt mondta, hogy egyedülálló összefogás eredményeként jött létre ez a világszínvonalú létesítmény, mely példája annak, hogyan lehet úrrá lenni kilátástalannak látszó helyzeteken.
A pécsi diagnosztikai központ tulajdonosai a Pécsi Orvostudományi Egyetemmel, valamint a Kardiológiai Klinikával és az Idegsebészeti Klinikával közösen egy új, Magyarországon eddig még nem működő vizsgálati módszert szeretne megvalósítani. Ezt egy új kardiológiai MR megvásárlásával tudják elérni. Mivel az 1994-ben még korszerűnek számító MR-berendezés szakmailag elavult, ezért egy szakmai megújításra van szükség, melynek központi gondolata, hogy jelenleg a halálozási statisztikát vezető szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizálni tudják.
A gép megvásárlására az anyagi forrásaik rendelkezésre állnak, ehhez semmiféle költségvetési támogatásra nincs szükségük. Az új szakmai projekt elindítása, működtetése plusz egészségbiztosítási finanszírozást igényel a jelenlegi mellett, melynek nagyságrendje évi 400 millió forint. Ily módon az országban egyedülálló módon, sőt Kelet-Közép-Európában elsőként a legkorszerűbb módon vizsgálhatnák a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket.
A szükséges szakmai lépéseket megtették, melynek keretében kidolgozták a 6/1998. (III.11.) NM-rendelet szerint az új vizsgálati módszer szakmai anyagát, melyet megküldtek az Egészségügyi Minisztériumnak, valamint a szakmai kollégiumoknak. A radiológiai, kardiológiai, idegsebészeti és szakmai kollégiumok kiemelten, egyhangúlag támogatták a javaslatot, és jelenleg a minisztérium az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral és a Gyógyinfokkal közösen dönt arról, hogy milyen pontszámot javasol az új vizsgálati eljárásra, és ezzel együtt milyen éves finanszírozásra nyílik lehetőség.
Eddig az MRI-vizsgálatok finanszírozása Magyarországon homogén módon történt két szekvenciáig, a vizsgálattípusokat csak a kontrasztanyag-felhasználás, illetve a szekvenciaszám differenciálta. Az MRI-technikai és a technológiai, valamint a vonatkozó orvostudományi fejlődés következtében teljesen új típusú, speciálisan kardiális és funkcionális vizsgálatokra, alkalmazásokra kifejlesztett eszközök, vizsgálattípusok, szekvenciák léteznek. A külön azonosított vizsgálatok elvégzésének és elszámolásának egyedüli akadálya a jelenlegi finanszírozás, mely az idő-, szakember-, szoftver- és hardverigényes technikai vizsgálatokat egyáltalán nem differenciálja. Az új vizsgálattípusok bevezetését indokolják az egyes kardiológiai indikációk alapján végzendő és a korszerű berendezésekkel elvégezhető célirányos kórmegállapításokra kialakított MRI kardiológiai szekvenciák. Mindezek előre tervezhető, elhatározott és időigényes vizsgálati protokollokat jelentenek, melyekhez speciálisan kvalifikált, egyszerre jelen lévő többféle szakorvosi, asszisztensi és operátori személyzet szükséges.
A magyar egészségügy életében ez mérföldkő lehetne, hiszen ezzel a berendezéssel Kelet-Közép-Európában elsőként határozott lépéseket tehetnénk a szív- és érrendszeri betegségek halálozási statisztikájának csökkentésére. A kardiológiai MR üzembe helyezése a magyar egészségügy fejlesztésére tett erőfeszítés látványos lépése lehetne. E berendezés elindítása, működtetése alkalmas arra is, hogy a kormányzat a korszerű egészségügy érdekében tett erőfeszítéseit jól demonstrálja. De jó példa e projekt arra is, hogy egy magántársaság, melynek tulajdonosa egyben az egyetem is, hogyan tud immáron hat éve magas színvonalon működni, folyamatosan fejlődni a betegek, az egészségügy érdekében. E berendezés felavatása reményt adhat sok százezer szenvedő betegnek arra, hogy a világ egyik legkorszerűbb berendezése segítségével reménye van a gyógyulásra.
Kérem a tisztelt miniszter urat, segítsen abban, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a meglévő finanszírozás mellett az új kezelések támogatásához szükséges forrást - melynek nagyságrendje várhatóan 400 millió forint lesz - a következő évben biztosítsa. Segítségét előre is köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem