DR. SZABÓ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A felszólalásban jelzett Pécsi Honvéd Kórház átadása a kormányhatározatban rögzített határidőre valóban nem történt meg, ennek indokait a következőkben foglalnám össze.
A képviselő úr által hivatkozott kormányhatározat alapvetően a Magyar Köztársaság honvédelmének egészét érintő stratégiai felülvizsgálatot rendelt el. A haderőreformon belül a honvédegészségügy új struktúrájának kialakítása egyértelműen függvénye a Magyar Honvédség stratégiai felülvizsgálatának. Az abban meghatározott feladatokhoz, létszámokhoz és szervezeti rendhez kell igazítani a honvédegészségügy átalakítását, amely így értelemszerűen csak második lépcsőben válik kialakíthatóvá.
A hivatkozott kormányhatározatot követően a Honvédelmi Minisztériumban a honvédegészségügy egészét érintő átalakításhoz megvalósítási terv készült. Ez szervesen kapcsolódik a Magyar Honvédség új szervezeti rendszeréhez, és egyben kielégíti Magyarországnak a NATO-val szemben az egészségügyi ellátások biztosítása területén vállalt kötelezettségeit is. Ennek tükrében határozza meg a honvéd-egészségügyi rendszerben maradó létesítményeket, azok szervezeti, működési és létszámadatait. Ugyancsak intézkedik az átadásra kerülő intézményekről és az átadás módjáról is.
Ez a Pécsi Honvéd Kórház vonatkozásában az alábbi feladatok elvégzését jelenti, bármelyikének hiányában az átadás-átvétel a PTE részére nem történhet meg. Ezek: a költségvetési szerv alapítói-fenntartói jogának átadásával kapcsolatos feladatok végrehajtása, az átadásra kerülő vagyon összetételének meghatározása, a jegyzékek elkészítése, az új szervezet használatába kerülő ingatlan és ingó vagyonelemek vagyonkezelői jogának megváltozásával kapcsolatos eljárás lefolytatása a KVI-nél, a személyi állomány mozgatásával kapcsolatos szerződések intézése, a költségvetési szerv fenntartói jogának átadásával a honvéd-egészségügyi feladatok végzésére, az ehhez kapcsolódó egyéb egészségügyi szolgáltatások további nyújtására, illetve annak finanszírozására vonatkozó megállapodások, szerződések előkészítése.
Ezen egyeztetések, illetve szerződések megkötése jelenthet csak garanciát arra, hogy a jelenleg a Pécsi Honvéd Kórházban dolgozó 260 fő munkahelye nem szűnik meg, hanem átvételre kerül. Továbbá Dél-Magyarországon egy, a NATO felé vállalt egészségügyi század kiállításra kerül. Biztosításra kerül, illetve készenlétben marad a mobil katasztrófacsoport. Továbbra is folyik a rezidens-, az egészségügyitiszt- és tiszthelyettesképzés, illetve a csapatorvosok továbbképzése a régiókban. A HM vagyonkezelésében lévő ingó és ingatlan állomány átadása pedig az államháztartási törvényben rögzített módon kerül lefolytatásra a KVI bevonásával.
Ezen feladatok teljes körű megoldása elengedhetetlen feltétele a Pécsi Honvéd Kórház átadásának, míg ezek hiányában honvédelmi, egyéb törvényi előírások, dolgozói érdekek, illetve a NATO-val szemben vállalt kötelezettségvállalások sérülhetnének.
Tisztelt Képviselő Úr! Egyébként az egyetem és a Pécsi Honvéd Kórház együttes ajánlására a kapacitást az OEP befogadta. A teljes körű átadás várható időpontja sajnos az eredeti terveinktől eltérően jelentősen csúszik, így az előzőekben foglaltakra figyelemmel 2001 júniusára prognosztizálható csak.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem