SZALAY GÁBOR

Teljes szövegű keresés

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! A második évezred utolsó napjaiban, azaz jó egy héttel ezelőtt az Európai Unió állam- és kormányfői Nizzában kísérletet tettek a harmadik évezred Európájának felvázolására; vegyes sikerrel jártak. Maguk az európai uniós tagállamok többnyire elégedetlenek, míg a csatlakozás előtt álló jelöltek, köztük mi, magyarok is, inkább elégedettek lehetünk a Nizzában meghozott kompromisszumdús döntésekkel.
Mert jó, hogy megerősítésre került a tagjelöltek differenciálásának elve, hogy jóváhagyták a bővítési stratégiát, hogy a bővítés feltételéül szabott intézményi reformok is megszülettek, de leginkább annak örülhetünk, miszerint megerősítést nyert: az EU 2003. január 1-jétől kész új tagok felvételére.
Jól tudjuk persze, hogy korai belépésünk ettől még távolról sem bizonyosság, hanem legfeljebb is csak egy lehetőség, valóra váltásáért magunknak kell keményen megdolgoznunk. Az utolsó országjelentésben leginkább kritizált helyzetek és jelenségek azonban nem szüntethetők meg a kormány s a koalíciós pártok eddigi politikájának, politizálási gyakorlatának bizonyos pontokon történő jelentős megváltoztatása, átértékelése nélkül.
De vajon tudja-e, akarja-e ez a kormány a figyelmét egyáltalán a kritikai bírálatoknak szentelni? Mert akkor nemcsak a nyugdíjrendszer reformjához kell visszatérnie két év kitérő után; nem csak az szja önkormányzatoknál maradó részét kell ismét növelnie; a szociális párbeszéd saját maga által előidézett zavarait kell oldania; a romák helyzetén, a börtönök zsúfoltságán, a környezetvédelem és mezőgazdaság siralmas állapotán kell sürgősen javítania - de legelsősorban is a közösségi morál szövetének teljes szétzilálásával fenyegető korrupciós mételyt kellene megfékeznie határozott akarattal, példamutatással, közéleti hitelességgel.
Mert miként várható el a törvények tisztelete az utcán, a piacon, a gazdaságban, valamint az erkölcsi alapelvek érvényesülése ott, ahol a szemünk előtt forgácsolódik szét az igazságszolgáltatásba és bűnüldözésbe vetett bizalom; ahol egy erősen kifogásolható előéletű emberre bízták az adóhatóság vezetését, majd a legnagyobb állami beruházások szervezését és pénzügyi lebonyolítását; ahol 100 milliós nagyságrendű köztartozásokat hátrahagyó, több mint egy tucatnyi céget lehet a legcsekélyebb következmények nélkül pillanatok alatt eltüntetni; ahol egy 2,5 milliárdot sikkasztó áfacsaló ellen körözést sem adnak ki, de még nyomozás sem indul ellene; ahol 600 milliárd forintos autópálya-építési beruházást közbeszerzési eljárás nélkül bonyolítanak le - idézem az országjelentést: "ezzel az átláthatóság hiányát sugallva, és a korrupció benyomását keltve"; ahol az egyik miniszter tisztázatlan eredetű pénzekből kezd hivatali mandátumának idején luxusvilla építésébe, és szlovák kollégájától eltérően esze ágában sincs ezért lemondani; ahol ugyanezen, hiteltelenné vált miniszter a tárcájánál lévő, mezőgazdasági célokra szánt pénzeket baksis gyanánt osztogatja; ahol az elherdált, csalásgyanús, korrupciós pénzek felgöngyölítését vizsgáló, eredményt elérő minisztert azonnal felmentik; ahol 150 milliárd forintos banki veszteséget összehozó pénzintézet ügyében nem állhat fel parlamenti vizsgálóbizottság; ahol az olajszármazékokkal kapcsolatos visszaélések ügyében kutató parlamenti bizottság munkáját félúton le lehet állítani; ahol a közpénzekből finanszírozott címzett és céltámogatások, vidékfejlesztési támogatások kizárólag politikai és privát szimpátiától vezérelve kerülnek elosztásra; ahol odáig jutottunk, hogy egy kormánypárti képviselő aktatáskányi dokumentumnak mondott korrupciós pénzt vesz át?!
Tisztelt Képviselőtársaim! Valamennyien tudjuk, hogy ez így nem mehet tovább. Tudjuk, hogy a harmadik évezredbe s az EU közelébe érve sok minden nem folyhat úgy tovább, mint eddig, sok mindent nem folytathat úgy a kormányzó koalíció, mint eddig, és nem azért, mert egy elit klubba lépve ez illetlenség és modortalanság lenne, de elsősorban azért, mert mindez saját nemzeti tartásunkkal, érdekeinkkel és demokratikus jogrendünkkel ellentétes.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem