LEZSÁK SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrég jogerős bírósági ítélet született egy vagyonjogi vitában, aminek következményeként a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elveszítette történelmi örökségünket, a Kossuth Klub épületét. A per nyertesei vélhetően nem akarják fenntartani a Kossuth Klubot, azaz feltehetően megszüntetik és eladják a Múzeum-kert melletti patinás épületet. A TIT nehezen tud helyet adni a klub számára, és ha módja is lesz erre, akkor sem tudná ennek az új épületnek átadni a régi helyszín sugárzó szellemiségét, azt, amit a régiek a "genius loci" latin kifejezéssel érzékeltettek.
Múltja alapján a Kossuth Klubot a nemzeti kulturális örökség védett intézményének kellene tekinteni. Már a megalakulása is különleges történelmi körülmények között történt. Az 1953. évi létrehozása a Nagy Imre-kormánynak azzal a szándékával függött össze, hogy a tudományos ismeretterjesztés előadásai révén teret nyisson a háttérbe szorított értelmiség irányába. Ezt a tudománypolitikai nyitást politikai nyitás is követte, és a Kossuth Klub volt az 1956. évi forradalom és szabadságharc egyik szellemi műhelyét megteremtő Petőfi-kör működésének a színhelye '55-ben, '56-ban.
A hatvanas-hetvenes években a klub a politika számára még éppen megtűrt kultúrának helyet adó rendezvényekkel, többek között a Tiszatáj és a Vigília írásait ismertető estekkel, a politikai tilalom és tűrés határán szolgálta a magyar művelődést, de itt kaptak otthont az 1968. évi gazdasági reformokat szélesíteni szándékozó gazdaságpolitikai vitakörök és előadás-sorozatok is.
Úgy tűnik számomra, hogy végleg elveszítjük ezt az épületet, ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy mit kívánnak tenni a Kossuth Klub megmentése, az épület megmentése érdekében. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem