DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A távközlés liberalizációja a koncessziós monopoljogok lejárta után lehetséges természetesen, kivéve, ha a koncesszió birtokosai erről az előjogukról hamarabb is hajlandók lemondani.
Maga a történet, amit ön itt felvetett, arra épül, hogy a tavalyi év során a tárca ígéretes tárgyalásokat folytatott erről az érintett társaságokkal. A legnagyobb szolgáltató, a Matáv csak azt igényelte, hogy kizárólagos jogainak megszűnését megelőzően jelenjenek meg a liberalizált piaci környezetre vonatkozó jogszabályok is. Mivel az egységes hírközlési törvény előkészítése is biztatóan haladt akkor, és kormány elé terjesztése 2000 májusára volt előirányozva, a tavalyi miniszteri válasz derűlátása valójában indokolt volt a mából is visszatekintve.
Azóta azonban döntő jelentőségű új fejleményt jelent az - és ez az új fejlemény a szabályozás egészének újragondolását tette szükségessé -, hogy az Európai Unió a jövő évtől egészen új alapokra kívánja helyezni a hírközlés szabályozását. Ennek következtében értelmetlenné vált az egységes hírközlési törvény olyan változatának a magyar parlament elé terjesztése, amely a Közösségnek, az Európai Uniónak egy éppen hatályon kívül helyezendő joganyagával harmonizálna. Azt hiszem, hogy ez teljesen logikátlan lett volna.
Az új és értelemszerűen még tulajdonképpen életbe sem lépett európai szabályozáshoz igazodó hazai koncepció szerint az egységes hírközlési törvény így legkorábban 2002. január 1-jén léphetne érvénybe, így már nincs különösebb értelme a koncessziós időszak lerövidítéséről és liberalizációról beszélni.
Azt tudom tehát mondani a képviselő úrnak, hogy ezen új fejlemény következtében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) reális lehetősége a teljes liberalizálásnak 2002 végétől várható.
Köszönöm a figyelmét.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem