FARKAS IMRE

Teljes szövegű keresés

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Közel két éve tettem fel ezt a kérdést a munkaerő-kereskedelemmel kapcsolatban. Úgy érzem, sajnos máig aktuális.
Nap mint nap azt lehet tapasztalni Szolnok megye útjain, és máshol is, hogy a munkaerőt autóbusszal szállítják egyik munkahelyről a másikra. Manapság a cégek jelentős része már abszolút nem alkalmaz dolgozókat, hanem közvetített munkaerőket alkalmaz.
Mi ennek az új megoldásnak a lényege? Mindenekelőtt az, hogy a munkáltatónak semmiféle kötelezettsége nincs, hiszen egy ügynök, egy vállalkozó alkalmazza a dolgozókat, aki velük a leggyakoribb esetben semmiféle munkaszerződést nem köt; vagy pedig akkor köt munkaszerződést, amikor valamilyen munkaügyi ellenőrzésre sor kerül, s ez gyakorlatilag egy látszatszerződés. Természetesen ilyen viszonyok között szó sem lehet kollektív szerződésről és más egyéb olyan jogról, ami egyébként a munkavállalókat megilleti.
Mi történik egy-egy ellenőrzés alkalmával? Az történik, hogy kiderül, nincs meg az adott dolgozók munkáltatója, az a munkáltató a másik megyében van. Ha a munkaügyi ellenőrzéskor netán megkeresik ezt a munkáltatót, akkor kiderül róla, hogy gyakorlatilag semmiféle szerződéssel nem rendelkezik a dolgozókat illetően. Amennyiben mégiscsak rátalálnak arra, hogy probléma van nála, elindul vele szemben egy bírósági eljárás. A legtöbbször megfellebbezi az eljárást, az évekig folyik, s közben alkalmazza a dolgozókat. Amennyiben mégis születik egy jogerős bírói végzés, akkor kiderül, hogy ez a munkáltató semmiféle büntetést nem tud kifizetni, mert olyan cége van, amelynél erre abszolút semmi fedezet nincs.
Az eljárás tovább folyik, gyakorlatilag megszűnik; és közben ennek a vállalkozónak a felesége átveszi a dolgozókat, és máris (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) szabálytalanul alkalmazza őket tovább. Mit tesznek ennek az állapotnak a megszüntetése érdekében? (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem