DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A kiemelt nagyvárosok, így többek között Pécs szennyvíztisztító telepének fejlesztésével kapcsolatos kormányzati célprogram végrehajtása 1991-ben indult. Az ennek keretében '95. év végéig megvalósult állami fejlesztések önkormányzati tulajdonba kerültek. A '96. január 1-je után megvalósított és befejezett létesítmények az államháztartásról szóló törvény alapján nem kerülhettek az önkormányzatok tulajdonába. A város szennyvíztisztító telepének beruházása azonban az elmúlt évben befejeződött a próbaüzemeltetés lezárásával. Ennek következtében az a felemás helyzet alakult ki, hogy a szennyvíztisztító telep részben önkormányzati tulajdonban - az első két ütem -, részben kincstári tulajdonban van, ez az I/C ütem. 1999-ben a még ma is kincstári tulajdont képező közművagyont az egységes üzemeltetés - az Országos Vízügyi Főigazgatósággal kötött ideiglenes üzemeltetési szerződés alapján -, a rendszer teljes körű üzemeltetése érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata többségi tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Rt. kezelésébe adtuk.
A kincstári tulajdonban lévő vagyonelemek üzemeltetése mellett fontos lenne azok műszaki állapotának szinten tartása, erre viszont forrás nincsen, illetve csak úgy van, hogy a pécsi közgyűlés 7-7 forint fejlesztési alapot épített be a víz- és csatornadíjak köbméterébe. Ezzel Pécs önkormányzata megteremtette ugyan a feltételeit az üzemeltetésnek, a fenntartási és rekonstrukciós munkáknak, ugyanakkor a pénzügyi elszámolás elmaradt a kormány és az önkormányzat között.
Az említett vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásának törvényi feltételeit megteremtette a '99. évi költségvetésről szóló törvény - amely '98-ban került elfogadásra -, mely szerint többek közt a pécsi szennyvíztisztító művet is önkormányzati tulajdonba adhatja a kormány, melyre felhatalmazást kapott az Országgyűléstől.
Számomra érthetetlen, hogy a költségvetési törvény vonatkozó részét előterjesztő kormány a jóváhagyott két év költségvetésében miért halogatja a műtárgy átadását. Véleményem az, hogy a költségvetési törvényben biztosított lehetőség a központi forrásból megvalósított vízi létesítmény működtetésének egyetlen és szakszerű módja. Ennek végrehajtása tovább nem halogatható, hiszen a kormányzat számára a vagyonelem felesleges, az önkormányzat számára viszont nélkülözhetetlen, mert az önkormányzati törvény által meghatározott feladatait enélkül szakszerűen végrehajtani nem tudja.
Két alkalommal kerestem meg a miniszterelnök urat, mindkét levélben halogató választ kaptam; egyszer a Kincstárhoz, egyszer az érintett minisztériumhoz telepítette a feladat megoldását. Kérdezem, hogy mikor kívánja a kormány mégis végrehajtani a '99. évi költségvetési törvény hivatkozott rendelkezését, és egyetért-e a miniszter úr azzal, hogy ilyen lassan történik az átadás. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem