DR. PUSZTAI GYULA

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI GYULA
DR. PUSZTAI GYULA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlésben és a tömegkommunikációban már több alkalommal érte - véleményem szerint megalapozott - kritika a kormány azon döntését, amellyel létrehozta a statisztikai kistérségekben működő kistérségi megbízottak hálózatát, és azok kiválasztásának gyakorlatát. Ezzel a döntéssel és megbízási gyakorlattal sikerült a terület- és térségfejlesztés egyébként is szétaprózott rendszerét tovább bonyolítani, a hatékonysági és szakmai követelményeket kellőképpen háttérbe szorítani.
Az önkormányzati és rendészeti bizottság 2000. november 22-ei ülésén, dr. Torgyán József miniszter úr meghallgatása alkalmával újabb fontos információt kaptunk arról, hogy az FVM támogatásával újabb főállású kistérségi vidékfejlesztési menedzserek foglalkoztatására nyílik lehetőség a SAPARD-program keretében.
(15.40)
A valódi kistérségi társulásokat alkotó önkormányzatok ezt a támogatást sokkal kedvezőbben fogadták, mint a megbízottak odatelepítését, hiszen az FVM a társulásokra bízta a szakemberek kiválasztását.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az interpelláció benyújtását követő időszakban tárgyalta a területfejlesztési bizottság az ellenőrzési albizottságának jelentését, amely a kistérségi menedzserek megbízási gyakorlatának vizsgálatáról szól. A vizsgálat keretében megállapítható volt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a megbízottak kiválasztásánál nem írt ki pályázatot, nem írt elő követelményt az iskolai szakmai végzettség tekintetében; így azután a megbízottak szakmai és iskolai végzettségük szerint igen színes képet mutatnak: a gépkocsivezetőtől a raktárosig, a gyesen lévőn kismamáig, a középiskolai végzettségűtől az egyetemi végzettségűig, a hetvenkét éves nyugdíjastól a főiskolai hallgatóig a társadalom szinte minden rétege képviselteti magát.
Nem véletlen, hogy felkészültségük a feladatok ellátására megkérdőjelezhető, arról nem is beszélve, hogy döntően a kistérségek személyi javaslatait nem fogadták el, és általában a nem főállású megbízottak részére gyakorlatilag négy hónapra személyenként 1 millió 150 ezer forint megbízási díjat állapítottak meg.
Tisztelt Államtitkár Úr! Gondolom, egyetért velem abban, ideje volna tisztázni, hogy kik, milyen feladatokkal, milyen felhatalmazással segítik a kistérségi területfejlesztést. Szíveskedjék tájékoztatni arról, hogy kinek mi a feladata, vannak-e párhuzamosságok, ezekből milyen feszültségek adódnak, és ki hogyan biztosítja a koordinációt a menedzserek között.
A fenti kérdésekre várom az államtitkár úr válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem