DR. KIS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Kicsit szomorú vagyok, mert délelőtt telefonon beszéltem a miniszter asszonnyal, aki biztosított arról, hogy ő fog erre a kérdésre válaszolni, és ezelőtt egy órával még itt volt. Úgy tűnik, hogy ez a kényelmetlen helyzet őt is arra motiválja, hogy ne adjon személyesen választ, mint ahogy a szóban forgó ügyről a szavazás közepette is távozott a múlt héten; mert figyelemmel kísértem ezt az igazságügyi minisztériumi gyakorlatot.
Nevezetesen arról van szó, hogy ebben a Házban olyan dolgokról tárgyalunk, illetve döntünk, amiről nincs módja az Országgyűlésnek tárgyalni. Módosító indítványok érkeznek meg a szavazás előtti napon, és ezt az Országgyűlés nemes egyszerűséggel, a kormányzati többség erejénél fogva el is fogadja.
Az utóbbi időben két ilyen, egészen érdekes üggyel találkozhattunk. Az egyik a szövetkezeti üzletrész ügye, amelyben a múlt heti szavazáson a kormányzati többség az alkotmánnyal nem éppen szinkronban lévő döntéseket fogadott el, egyrészt azzal, hogy gondnokság alá helyezte a szövetkezeteket az FM-hivatal törvényes képviseletének meghatározásával, másrészt a piaci viszonyokat és a tulajdon szabadságát figyelembe véve vételi kényszert állapított meg, méghozzá az árat is megmondta, hogy mennyiért. Azt hiszem, hogy ez nem éppen az alkotmánnyal összeegyeztethető döntés.
Arról nem is beszélek, hogy a költségvetési vitában egy módosító indítvány azt fogadtatta el velünk, hogy inkasszót az állammal, a Kincstárral szemben benyújtani nem lehet, ha tehát valakinek követelése van - és ez jogerős, bíróság által megítélt - az állammal szemben, vagy esetlegesen olyan szerződésből, olyan jogügyletből eredt ez a követelés, amely inkasszóval végrehajtható egyéb jogviszonyban, egyéb személyek között - jogi vagy természetes személyek között -, ezt az állammal szemben nem lehet megtenni.
Tehát ilyen döntésekhez miért asszisztál az Igazságügyi Minisztérium? Nem érzi, hogy a kormányon belül - ha már az Országgyűlésnek nem adatik meg a jog, hogy ebbe beleszóljon -, legalább ott működnie kellene a belső lelkiismeretnek? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem