VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek teljes mértékben önnel abban, hogy a szerződési fegyelem hiányossága komoly problémát és gondot okoz a magyar gazdaságban. Meg kell jegyeznem azonban, hogy ez nem csak magyar sajátosság, az Európai Unió tagországai ugyanúgy küzdenek a késedelmes fizetések problémájával, mint ahogy ezt a magyar gazdaság is teszi. Piaci pozíciójukból adódóan ez elsősorban a kis- és középvállalkozásokat érinti.
Azt gondolom tehát, hogy mivel ennek a készpénzforgalma rendkívül sérülékeny, a kormánynak fokozott felelősséggel kell eljárni annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozásaink ne legyenek kiszolgáltatott helyzetben.
Mindezek alapján az a véleményem, hogy a késedelmes fizetések problémája a kis- és középvállalkozás-fejlesztési program szerves részét kell hogy képezze a további jövőben.
(15.30)
Az eddig megtett intézkedések közül mégis hadd emeljek ki kettőt! Az egyik: az áfa-visszaigénylés lehetősége a 2000. évi módosítás után csak akkor lehetséges, ha a pénzügyi teljesítés megtörtént. Tehát mivel az áfaproblémák körülbelül kétharmadát valamilyen téves, gondatlan vagy éppen szándékos visszaélés okozza, ezen a téren szükség volt egyfajta szigorításra.
A másik terület pedig az Európai Unióban ez év augusztus 8-án elfogadott 2000/35/EC számú direktíva lehet, ennek az átvétele, ennek megfelelően a közeljövőben át fogjuk tekinteni és megvizsgáljuk, hogy a késedelmi kamat nagyságát hogyan lehet meghatározni, továbbá megvizsgáljuk azt is, hogy az egyszerűsített eljárások bevezetését a kis összegű követelések esetén az adóhatóság hogyan tudja gyors behajtással orvosolni.
Reményeink szerint ezek a jogrendszerbe beépülő preventív megoldások elősegítik azt, hogy a hazai kis- és középvállalkozások ne legyenek ilyen kiszolgáltatott helyzetben.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem