ORBÁN VIKTOR

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy két részben válaszoljak. Először a konkrét kérdés, utána néhány elvi megjegyzés.
A kormány a ma délelőtti ülésén több döntést is hozott, ezek között egy határozatot, amelynek a rövid szövege a következőképpen hangzik. A kormány az állami tulajdonú mezőgazdasági társaságok közül, bár megtehetné jogilag, de szakmai megfontolásokból nem kívánja értékesíteni a következő gazdaságokat: Fertő-tavi Nádgazdaság, Balatoni Halászati Rt., Tokaj Kereskedőház, Martonszív Martonvásár, Lábod-Mavad, Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Rt., Hódmezőgazda Rt., Abaúj Mezőgazdasági Rt., Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt., Bácsalmási Agráripari Rt., Enyingi Agráripari Rt., Szerencsi Mezőgazdasági Rt., Komáromi Mezőgazdasági Rt., Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. és a történelmi Bábolna. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.) Bár jogilag ezeket értékesíthetnénk, nem kívánjuk őket eladni, mert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, egyetértve a Miniszterelnöki Hivatal szakértőivel, úgy látja, hogy ezeknek az állami kézben tartása továbbra is indokolt.
A következőképpen folytatódik a kormányhatározat. 2. pont: a kormány az értékesítendő mezőgazdasági társaságokat nemzeti érdekkörben kívánja tartani. 3. pont: a 2. pontban foglaltakra tekintettel, vagyis hogy nemzeti kézben kell tartani, elsősorban a mezőgazdasági társaságokban dolgozóknak, illetve a helybeli gazdáknak kívánja értékesíteni ezeket a társaságokat. 4. pont: az értékesítés során állami tulajdonú föld nem értékesíthető, ezek a később megalakuló nemzeti földalapba kerülnek. (Taps az FKGP padsoraiból.) Végül 5. pont: a kormány dolgozzon és dolgoztasson ki olyan kedvezményes hitelkonstrukciót, amely nemcsak jogi, de valóságos lehetőséget is teremt a gazdaságokban dolgozók számára, hogy ezt a tulajdont meg is szerezhessék.
Ennyi a konkrét döntés. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
A megnyugtató hírek után, amellyel, remélem, az ön számára is sikerült világossá tenni, hogy a kormány nem privatizál, hanem célszerűségi szempontok szerint, a gazdálkodás hatékonyságát segítve, nemzeti érdekeket is figyelembe véve dönt arról, hogy mi az, amit maga működtet, mi az, amit a magángazdaságra hagy, tehát ezek után a konkrét és remélem, megnyugtató válaszok után néhány elvi kérdés, amelyet ön felvetett.
Nem szeretném felidézni a régi vitát, csak emlékeztetni szeretném önt arra, hogy amikor korábban valóban hosszas viták után az előző kormány eladta az energiaszolgáltató vállalatokat és erőműveket, akkor azt nem privatizálta, nem magánkézbe adta, hiszen a vevők között számos alkalommal olyan új tulajdonosok is megjelentek, amelyek egyébként nyugat-európai államok tulajdonában vannak.
Ezért kényszerül most a kormány arra - amiért, tudom, hogy önök rendszeresen támadnak bennünket -, hogy így, ebben a kialakult helyzetben, amelyen nagyon nehezen vagy csak alig tudunk változtatni, megpróbáljuk megvédeni a magyar lakosság érdekeit. A kormány ezért ma másik döntést is hozott, amellyel úgy határoztunk, hogy a következő évben, 2001-ben január 1-jétől a villanyáram ára nem emelkedhet jobban, mint 6 - azaz 6-os - százalék, és a gáz ára sem emelkedhet jobban, mint 6 százalék. (Taps a kormánypártok padsoraiban.) Erről a helyről szeretném felkérni az önkormányzatok vezetőit, kicsiket, nagyokat és a legnagyobbakat is, hogy ne terheljék a saját gazdálkodásuk költségeit a fogyasztókra, mert ha a kormány meg tudja tenni, hogy a saját maga inflációs várakozásaival (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) megegyező áremelést hajt csak végre, akkor talán az önkormányzatok ebben segíthetnének nekünk (Az elnök ismét csenget.) és partnereink lehetnének.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem