DR. OROSZ SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valóban záróvitába illő módosító javaslatról szeretném önöket tájékoztatni, illetőleg meggyőzni arról, hogy a záróvita után hogyan is szavazzanak. (Folyamatos zaj.)
A felelősségről szól az a tizenhárom pontba foglalt módosító javaslat, ami önök előtt az asztalukon hever, hiszen 2,5 millió azoknak a száma, ennyi magyar állampolgár, ennyi szövetkezeti tulajdonos (Tirts Tamás: Hány percig beszélsz?), akiknek az érdekében kell döntést hozni. 2,5 millió ember vagyonáról, ennél valamivel kevesebb munkahelyről és nagyon sok földtulajdonos jövedelméről van szó, amikor a felelősség kérdéséről beszélünk. (Általános zaj. - Több képviselő elhagyja az üléstermet.)
A záróvitát azzal az indítvánnyal kezdtem, hogy a kormány álláspontjának megfelelően a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvényjavaslatban valamennyi odaillő helyen a "szövetkezet" helyére a "mezőgazdasági" kifejezést tettem be. Ennek egyszerű oka van: jogtechnikailag ezt vezették be önök az önök által elfogadott javaslatban. Megítélésünk szerint az a törvényjavaslat, amely keveseknek ad, ugyanakkor sokaktól elvesz, minden egyes elemében csak azokról szólhat, akiktől el akarták önök venni, ezek pedig nem mások, mint a mezőgazdasági szövetkezetek tulajdonosai.
(20.00)
Tisztában kell lenni azzal, hogy önök nem kormány-előterjesztésként, hanem képviselői módosító indítvány mögé bújva fogadnak el igen fontos kérdésekben rossz döntéseket.
Hogy ezzel kapcsolatosan ne csak egy odafigyelést nem igénylő parlamenti hozzászólás, hanem más is emlékeztesse önöket, ezért kiosztottuk a kormányfőnek és a miniszter uraknak is és valamennyi képviselőtársunknak is az álláspontunkat, amelyben rámutattunk arra, hogy miért is nem lenne helyénvaló a beterjesztett javaslatot elfogadni.
A Magyar Szocialista Párt álláspontja nem az önök álláspontja. Önök a mezőgazdasági szövetkezetekről szóló, a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvényt kívántak elfogadni, a Magyar Szocialista Párt azonban a szövetkezeti problémát megoldó törvényjavaslatot terjesztett önök elé. Ezt önök elvetették.
Elvetették ugyanakkor - mint ahogy láthatják a kiadott ajánlásban - azt a javaslatot is, amely ezt az ellentmondást igyekezett volna feloldani, és azt javasolja pusztán, hogy ha kizárólag a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészt akarják megoldani, akkor erről szóljon, mégpedig összefüggéseiben is a törvény.
Tisztában vagyok vele, mint ahogy a Magyar Szocialista Párt képviselői a vita során megtapasztalhatták, hogy önöket az érvek jelen pillanatig nem érdekelték. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Dehogynem!) Szeretném felhívni ugyanakkor a figyelmüket még egyszer arra, hogy felelősek nemcsak azért, hogy két és fél millió ember vagyonával mi lesz, hanem felelősek azért is, hogy olyan törvényt fogadjanak el, amely törvény végrehajtható legyen. Ha végrehajthatatlan törvényt fogadnak el - márpedig az általam beterjesztett módosító indítványok elfogadása nélkül végrehajthatatlan lesz ez a törvény -, akkor kérem, önök újabb kárt okoztak.
Az indítványunk éppen ezért az, hogy ha önök ezt a törvényjavaslatot, akár a záróvitán önök elé terjesztett javaslatokkal együtt vagy anélkül elfogadják, a javaslatunk az, és oda is fordulunk a köztársasági elnök úrhoz, hogy előzetes normakontrollt kérjen, hiszen az álláspontunk szerint a szövetkezeti üzletrész-tulajdonosok mind külső, mind pedig belső problémájának a megoldását úgy kell megvalósítani, hogy ezenközben ne verjük szét a szövetkezeteket, ne vegyük el az emberek munkahelyét, ne okozzunk kárt a magyar vidéknek.
Kérjük önöket, hogy legyenek megértéssel. Kérem, fogadják el a beterjesztett módosító javaslatot. Nem fogunk, én személyesen sem fogok megsértődni akkor, hogy ha elvetik, hogy ha ez az elvetés azzal párosul, hogy utána a zárószavazás során ezt az egész törvényjavaslatot, úgy, ahogy van, elvetik.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem