DR. JÁRAI ZSIGMOND

Teljes szövegű keresés

DR. JÁRAI ZSIGMOND
DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Képviselő Hölgyek és Urak! Szeretnék röviden reagálni a záróvita során elhangzottakra. Először is úgy vettem észre, hogy a koherenciazavarok kapcsán néhányan messzire mentek a vitában, és elhangzott a kétéves költségvetés szükségessége is. Elhangzott bizonyos támogatások szükségessége vagy nem szükségessége. Azt hiszem, hogy abban teljes az egyetértés közöttünk, hogy ezek a kérdések, amelyeket a parlamentben önök már többször megvitattak - elegendő idő állt rendelkezésre a vitára -, nem tartoznak a koherenciazavarok kérdéskörébe, úgyhogy, ha megengedik, ezekre újra nem reagálnék. Tehát csak azokról a kérdésekről szeretnék röviden beszélni, amelyek valóban koherenciazavarokat küszöbölnek ki.
Először is Szekeres képviselő úrnak szeretném megköszönni, hogy aggódik az ÁPV Rt. költségvetésének az egyensúlyáért, és általában is az egész költségvetés egyensúlyáért. Úgy gondolom, hogy az aggodalma nem teljes mértékben megalapozott. Az előirányzatok valóban bizonytalanok, nem tudjuk pontosan megmondani, hogy a szövetkezetek külső üzletrészeinek megvásárlásához mennyi állami pénz kell, hiszen az a javaslat, hogy a szövetkezetek maguk vásárolják meg, és amelyeknek nincs elegendő pénze, azok kapnának állami segítséget, ugyanakkor a másik oldalát sem tudjuk pontosan megmondani, hogy a miniszterelnök úr által ma beterjesztett körben az állami gazdaságok magánosítása kapcsán a jövő évben az ÁPV Rt. mekkora bevételre tehet majd szert.
Úgy gondoljuk, hogy az a kör, amelyet a kormány elfogadott, vagy az a magánosítási javaslat, amelyet a kormány elfogadott, elegendő forrást fog teremteni ahhoz, hogy azt a külsőüzletrész-kártalanítást vagy külsőüzletrész-megvásárlással kapcsolatos kormányzati kötelességet megvalósítsuk vagy eleget tegyünk neki, amiről a törvény szól.
Bauer képviselő úrnak szeretném elmondani, hogy az szja 1 százalékával kapcsolatos, kormányzat részére adott felhatalmazás miatt nem kell aggódnia, úgy gondolom, hogy ezzel nem lesz különösebb gond. A 26-27. pontokhoz pedig azt szeretném mondani, a közcélú adomány utáni adókedvezmény igénybe vételével kapcsolatban, hogy a képviselő úr fordítva ült a lovon (Derültség a kormánypártok soraiban.), itt nem szűkítésről, hanem bővítésről van szó. Egyébként a hír igaz, tehát itt arról van szó, hogy bizonyos egyházak adókedvezményeket vehetnek majd igénybe a felajánlások után. Tehát nem arról van szó, hogy bármelyik egyháznak szűkítenénk a lehetőségeit, hanem arról van szó, hogy néhány egyháznak vagy bizonyos egyházaknak bővíteni fogjuk a lehetőségeit.
Tehát úgy gondolom, hogy nincsen szó alkotmányellenességről, ha erről szó lenne, akkor feltételezem, hogy az alkotmányügyi bizottság nem támogatta volna e javaslatokat. (Moraj az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Keller képviselő úrnak azt tudom mondani, hogy az adótörvények egyszerűsítése és a költségvetés összhangban állnak egymással, tehát én örülök neki, hogy most koherenciazavarként bekerültek azok az adótörvény-egyszerűsítési javaslatok, amelyek átláthatóbbá és egyszerűbbé fogják majd tenni az adótörvényeket.
Az áfatörvényekre vonatkozó indítványára azt tudom mondani, hogy az nem szerepelt a napirenden, ugyan hosszan beszélt róla a képviselő úr, de az áfatörvényekre vonatkozó koherenciazavar nem szerepel pillanatnyilag a napirenden.
A privatizációs törvény módosításával kapcsolatban már említettem Szekeres képviselő úr kapcsán, hogy az állami gazdaságok magánosításával kapcsolatos bevételek, úgy gondolom, elegendő fedezetet fognak teremteni.
Az Arany János tehetséggondozó programról: úgy gondolom, hogy ez valamennyiünknek fontos, nagyon jó, hogy van egy ilyen program, ehhez a fedezetet koherenciazavarként valóban megteremtettük az Oktatási Minisztérium előirányzatán belül. A végösszegeket ez nem érinti.
(19.10)
Gidai képviselő asszonynak, illetve mindenkinek, aki ehhez hozzászólt, azt tudom mondani, hogy a Magyarok Világszövetségénél valóban egy koherenciazavar volt. Ez a mostani indítvány nem tartalmi kérdés, egy koherenciazavar kiküszöböléséről van szó.
Végezetül pedig néhány általános megjegyzést engedjenek meg nekem. Úgy gondolom, hogy a mostani és a korábbi nagy viták ellenére is ez a költségvetés, amit a kormány önöknek javasol elfogadásra, egy jó költségvetés lesz. (Kovács Kálmán közbeszól.) Biztos vagyok benne, hogy 2002 végén valamennyien úgy fogjuk értékelni majd, hogy az ország azon a gazdasági pályán fejlődött, amelyet mi most kitűztünk magunknak, s ezért a gazdasági pályáért nem kell majd szégyenkeznünk. A mostani költségvetéssel elősegítjük az ország gazdasági fejlesztését.
Végezetül: szeretném megköszönni valamennyi képviselőnek azt a támogatást, amit az elmúlt években nyújtottak a különböző költségvetések elfogadásához. Nem dolgoztak önök sem rosszul, mi sem. Végül is két és fél év alatt négy költségvetést, remélem, fogadunk el ma. A Pénzügyminisztérium nevében is és a saját nevemben is hadd köszönjem meg önöknek ezt a támogatást, és a továbbiakban kívánok önöknek majd a parlamentben jó munkát. (Kovács Kálmán: Mi van a repivel?) Azt tudom mondani, hogy büszke vagyok arra, hogy önökkel dolgozhattam együtt ez alatt a két és fél év alatt, és örülök neki, hogy az ország olyan gazdasági pályán halad előre, amelyre, úgy gondolom, önök is büszkén fognak majd visszatekinteni. Köszönöm szépen. (Hosszan tartó, nagy taps a Fidesz, a Kisgazdapárt és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem