DR. GIDAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék szólni a benyújtott módosítás 51. pontjához, ahol az előterjesztő képviselője azt javasolja, hogy az 1. számú melléklet XVIII. fejezet 5. cím 13. alcím 1. jogcímcsoportját hagyja el a parlament. Ez a Magyarok Világszövetségének támogatásáról szól, és azt javasolják itt, hogy a Magyarok Világszövetsége - ha tetszik - költségvetési rovata se maradjon benne a magyar költségvetésben.
Arra szeretném a képviselőtársaimat kérni, hogy ezt a javaslatot ne fogadják el. Igaz, hogy koherenciazavarként került be, de el szeretném mondani, hogy amikor egyes képviselőtársaim a módosító javaslatokat benyújtották, előkészítetlen, felületes módosító javaslatokat nyújtottak be átgondolatlanul, hiszen nem lehet az, hogy ilyen koherenciazavar jöjjön létre akkor, ha ezt megvitatták volna korrekt módon, megbeszélték volna a módosító javaslatokat, hiszen benyújtották 156, 20, 80, 236 s a többi millió forint csökkentését; annak a szervezetnek a működését szerették volna vagy szeretnék így lehetetlenné tenni, amely a magyarság érdekeinek képviseletében a legnagyobb civil szervezet: több mint egymillió tagja van.
Ha áttekintjük azokat a szavazatokat, amelyeket voltak szívesek benyújtani, és személy szerint megszavaztak, akkor nagyon érdekes kórképet kapunk, hiszen ma már ezt a szavazati listát nemzetközileg is körözik, és rajta van az interneten.
A szavazatokból az derül ki, hogy nem szavazta meg a Magyar Demokrata Fórum - kivéve az előterjesztőt -, az MSZP, az SZDSZ, nem szavazta meg a MIÉP, és nem szavazták meg - Németh Zsolt államtitkár úr kivételével - a kormánytagok, beleértve a miniszterelnök urat is.
Kérdezem én: hogy volt egyeztetve ez a döntés? Vagy esetleg nem arról volt szó, hogy a sok szavazat között egyszerűen kézbe kaptak egy diktátumot, és igennel szavaztak anélkül, hogy tudták volna, hogy mit szavaznak meg képviselőtársaim?
Arra is fel szeretném hívni a figyelmet, hogy Pósán és Herényi Károly képviselőtársaim benyújtottak egy javaslatot, hogy a 236 milliót szüntesse meg, de Herényi képviselőtársam nem volt jelen a szavazáson, Pósán képviselőtársam pedig nemmel szavazott a saját előterjesztésére.
Ebből olyan helyzet állt elő, hogy lehetetlenné kívánják tenni egy olyan szervezet, a legnagyobb civil szervezet, a magyarság érdekeit képviselő civil szervezet működését, amely civil szervezet nemzetközi fórumokon képviseli a parlament és a magyarság érdekeit is; például az ENSZ-ben, például az európai uniós szervezetekben fellépnek Magyarország mielőbbi belépéséért, hiszen a Magyarok Világszövetségének komoly funkcióban lévő tagjai szerepelnek és részt vesznek ezeken a fórumokon, és mindenki megdöbbenve tapasztalta a parlament hozzáállását. Merik remélni, hogy nem egyszerű személyi konfliktusokból fakad ez, mert hiszen - ahogy egyik képviselőtársam mondta - ha más lett volna a világszövetség elnöke, akkor másképp lett volna a pénzelosztás is. (Selmeczi Gabriella: Így van! Így van!)
Nagy tisztelettel kérem a képviselőtársaimat, hogy a Magyarok Világszövetsége, a legnagyobb civil szervezet működéséről ne ilyenfajta személyi konfliktus mentén szíveskedjenek dönteni, mert a civil szervezet működését meg kell tartani, és ne esetleges személyi konfliktusok jelezzék ennek a további létét.
Azt is el szeretném mondani, hogy a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke Tőkés püspök úr, ugyanakkor támogatója természetesen számtalan jeles személyiség, és tulajdonképpen ők is meglepetéssel tapasztalták a magyar parlament hozzáállását. Gondolom, nem vitatható el, hogy Tőkés László püspök úr szerepe a magyarság érdekképviseletében egyértelműen pozitívan ítélendő meg.
Ezért szeretném tisztelettel kérni, hogy egy olyan civil szervezetnek, amely több mint egymillió tagot számlál, amely rendkívül sok tevékenységet végzett a magyarság összérdekének képviseletében, sok olyan munkát végzett, amely a magyar anyanyelv ápolásáért, az elszakított területen élő magyarság esetében a megmaradásukért harcot folytatott, amely kulturálisan igen sokat tett például a külhoni állampolgárság szakmai anyagának elkészítésében; ezt a szervezetet esetleges meggondolatlan döntések folytán vagy személyi konfliktusok folytán ne hozzák olyan helyzetbe, hogy valamikor majd a történelemben szégyenkezve gondoljunk vissza erre a döntésre. Mert hiszen a jegyzőkönyvben benne vannak ezek a szavak, és egy képviselőnek a történelemért kell dolgoznia, és történelmi feladata is van.
Kérném szépen ezért képviselőtársaimat, még egyszer átgondolva, hogy ezt az 51. pontot ne hagyjuk jóvá, és ezzel a Magyarok Világszövetségének fennmaradását, anyagi bázisának megteremtését segítsük azzal, hogy nem hagyjuk ki a költségvetésből még a nevét is. Hiszen ezek egy régi rendszer módszereit elevenítik fel, és egy agresszív, régi rendszer eljárásaira emlékeztetnek.
Kérem még egyszer a meggondolásukat és azt a hozzáállását képviselőtársaimnak, hogy a Magyarok Világszövetsége mint a magyarság érdekét képviselő, több mint egymillió tagot számláló legnagyobb civil szervezet működőképesen maradjon meg.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szabó Lukács tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem