BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Mi történt itt ezzel a módosítási módszerrel? (Folyamatos zaj.) Tisztelt Országgyűlés! Ha finoman akarok fogalmazni, akkor csalárd törvényhozás. Ha szókimondóan akarok fogalmazni, akkor törvényhozási útonállás, mert erőszakkal megfosztották a képviselőket attól, hogy jogaikkal éljenek. (Moraj a kormánypárti padsorokban.)
Tisztelt Országgyűlés! Arra is fel kell hívnom a figyelmüket, hogy ez az első eset, az én mai felszólalásom az első eset, hogy az Országgyűlésben ehhez az egyház-finanszírozási törvénymódosításhoz bárki a plenáris ülésen hozzá tud szólni. Ebben az esetben az elnök úr abbéli kezdeményezése, hogy én ezt hagyjam abba, szerintem nem méltányos.
De egy utolsó megjegyzéssel szeretném zárni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mára!) Az Alkotmánybíróság 1997. évben 962-es határozatában - amelyet egyébként a földtörvény-népszavazás ügyében hozott - kimondta: a jogalkotás során elkövetett eljárási alkotmánysértés a törvény alkotmányellenességének hiányában is a törvény megsemmisítését vonhatja maga után.
Tisztelt Országgyűlés! Igyekeztem önöknek bebizonyítani, hogy ez a 102. § érdemben, tartalmilag és eljárásilag egyaránt alkotmánysértő, ellentétes az alkotmánnyal, ellentétes az államháztartási törvénnyel.
Azt szeretném önöknek javasolni, hogy fogadják el a mi módosító javaslatunkat (Moraj a kormánypárti padsorokban.), és az egyház-finanszírozás tárgyában nyújtsanak be önálló képviselői indítványt februárban, azt az Országgyűlés vitassa meg, arról születhessenek módosító javaslatok, és mérlegelhessük alaposan, hogy mit lehet a magyar alkotmány mellett megtenni, és mit nem.
Ha ugyanis önök ezt nem teszik, tisztelt Országgyűlés, ha egy ily mértékben alkotmányellenes elemet benne hagynak a költségvetési törvényben, akkor a köztársasági elnöknek nem marad más választása, mint hogy a költségvetési törvényt küldje el előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. (Derültség és moraj a Független Kisgazdapárt soraiban.)
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem