VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Többen a túloldalról közbekiáltásokkal adtak nemtetszésüknek hangot, én hadd tájékoztassam a tisztelt Házat néhány tényről.
Dr. Cser Ágnest, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját, 1998. július 23-án mentették fel állásából. Ekkor addig felvett munkabérén felül a részére további 3 millió 911 ezer 975 forintot fizettek ki. Dr. Cser Ágnes ezt követően munkaügyi bírósághoz fordult, mely ítéletében a felmentés formai hibája miatt (Hegyi Gyula: A ti hibátokból!) Cser Ágnest visszahelyezte munkakörébe, ám felmentése, vagyis 1998 óta nem végzett és jelenleg sem végez semmiféle munkát az egészségbiztosítónál (Bauer Tamás: Megakadályozzák benne!), hiszen a Magyar Köztársaság kormánya 1126/1999. számú határozatában 1999. december 7-ei hatállyal ismételten felmentette Cser Ágnest az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói tisztségéből. (Bauer Tamás: Másodszorra sikerült!)
Ennek ellenére elmaradt járandóságai fejében több mint 29 millió forint kifizetését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Ez az összeg az egészségbiztosítás gyógyító-megelőző működési költségeit terhelné, és körülbelül napi 50 ezer forint jövedelmet jelentene Cser Ágnesnek bármiféle munkavégzés nélkül. Tehát egy napra fizetne - a képviselő úr állításának megfelelően - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (Keller László: Ez egyszerűen nem igaz! Miből számoltátok ezt ki?) munkavégzés nélkül Cser Ágnesnek annyi pénzt, mint egy átlagos dolgozó havi bére.
Milyen számítás alapozza meg ezt a követelést? - kérdezik a szocialista képviselők. (Dr. Kökény Mihály: Halljuk!) Szeretném részletezni ennek néhány nagyobb tételét.
Az 1998. július 23-tól 1999. november 23-ig terjedő időszakra elmaradt munkabér címén átlagkereset-térítés 17,5 millió forint, ruházati költségtérítés 30 ezer forint, étkezési hozzájárulás 41 ezer forint, elmaradt munkabér összesen 19,3 millió forint, továbbá hat hó felmentési időre illetmény 2,5 millió forint, tizenharmadik havi illetmény 1 millió forint, végkielégítés 5,5 millió forint, szabadságmegváltás 1 millió forint, ruházati költségtérítés 15 ezer forint. (Dr. Kökény Mihály: Ez már volt!)
(9.40)
Tehát a járandóság összesen 29,5 millió forint. Kökény Mihály képviselőtársunk derül ezen - én azt gondolom, ezek a számok inkább tragikusak, mintsem mulatságosak.
Ebből a felsorolásból különösen érdekes a szabadság megváltására igényelt 1 millió 36 ezer 945 forint, hiszen munkavégzés nélkül Cser Ágnes az egész idő alatt szabadságon volt. (Dr. Kökény Mihály: Igényelte?)
Mi módon lehetett ilyen képtelenül magas Cser Ágnes jövedelme? Például úgy, hogy 7 millió 237 ezer 387 forint jutalmat is kapott az említett idő alatt az egészségbiztosítás akkori önkormányzatától. (Keller László: Törvényesen!) Azt gondolhatnánk, hogy az elvégzett jó munka címén. Szeretném az önök számára felidézni az Állami Számvevőszék megállapítását, amely a jelentésében leírja: "A feltárt koncepcionális, irányítási és finanszírozási hiányosságok felvetik az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az OEP vezetésének felelősségét." (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ez a szégyenetek!)
Ezenkívül, alapfizetésén túl két saját főigazgató-helyettesét is helyettesítette egy ideig, egyiküket havi 70 ezer, másikukat 117 ezer forintért. Ez az eljárás valóban példátlan az államigazgatási gyakorlatban; ráadásul az egészségügyi szolgáltatási főigazgató-helyettesi munkakör betöltéséhez semmiféle egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkezik.
Ez a fajta összeférhetetlenség Cser Ágnes esetében azonban korántsem példa nélküli. Ezen előzmények utána választotta meg valóban az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete vezetőnek. (Keller László közbeszólása.) Azt gondolom, az az érdekes helyzet állt most elő, hogy az a Cser Ágnes, akinek az időszakában az egészségügyi dolgozók példátlan reálbérveszteséget szenvedtek el és elszenvedték, mondjuk, a 10 ezer kórházi ágy leépítését (Bauer Tamás: Az még Cser Ágnes előtt volt!), most azokat kell ennek az illetőnek vezetnie.
A munkaügyi bíróság egykori ítélete után dr. Cser Ágnes úgy nyilatkozott, hogy őt ez a pénz nem érdekli - a bírósági keresetekből úgy ítéljük meg, hogy mégis érdekli. Az egészségbiztosítást felügyelő, a biztosítottak jogos érdekeit képviselő államtitkárt ugyancsak érdekelnie kell (Az elnök csenget.), hogy milyen célra is fordítják a biztosítottak gyógyítását szolgáló pénzt. Remélem, hogy ennek a kifizetésre tehát nem kerül sor.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem