VANCSIK ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

VANCSIK ZOLTÁN
VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elhangzott már e Házban Pető Iván részéről, hogy a szabadon választott Országgyűlés történetében példa nélküli módon csak kormánypárti képviselők kaptak egy kiadványt, az ellenzék nem.
Felkeltette érdeklődésemet e kiadvány. Többek között az alábbiak olvashatók e könyvben - szó szerint idézem -: "1946-ban a királyság megszüntetése alkotmányellenes volt, mert idegen megszálló hadsereg kényszerítő befolyása alatt történt. (Dr. Kávássy Sándor: Van benne valami!) Ma Magyarországon törvényen kívüli állapot van. Újra meg kell alakítanunk egyetlen lehetséges törvényes államformánkat, a királyságot. A Koronatanács feleslegessé teszi a mai Alkotmánybíróságot. A kormányzói tisztség feleslegessé teszi a mai államelnöki tisztséget. Minden tulajdon először a magyar Szent Koronáé, és csak másodsorban magántulajdon. A magyar Szent Korona tulajdonait a magyar Szent Koronához való hűség alapján kell újra magántulajdonba adni. Ha az új tulajdonos hűtlenné válik a magyar Szent Koronához, a neki adott tulajdont el kell venni. A Szent Korona-eszme szerint kell felülvizsgálni az ország külpolitikáját, egészen a Károlyi-kormányig visszamenőleg."
Folytathatnám az idézeteket, de nem teszem. Egy zavarodott elme szüleményei, gondolhatná bárki, habár a lektorok között történészt, sőt jezsuita teológust is találunk.
Van azonban egy névre szóló kísérőlevél, melyet Liebmann Katalin, a Kisgazdapárt fővárosi elnöke írt alá, természetesen céges papíron. E levél utolsó bekezdésében a következők olvashatók: "Fogadják szeretettel a Független Kisgazdapárt budapesti elnöksége ajándékaként Csomor Lajos 'Őfelsége, a magyar Szent Korona' című könyvét" - és most tessék figyelni, képviselőtársaim, a folytatásra -, "melynek általunk üzenet értékűnek ítélt részeit külön jelzéssel ajánlom szíves figyelmébe." Nos az imént a megjelölt üzenet értékű részéből olvastam fel a könyv 314-315. oldalán.
Az sincs természetesen rendben, hogy egy nyíltan alkotmányellenes kiadványt történészek és teológiai lektor közreműködésével ki lehet adni, de a miniszterelnöknek, a minisztereknek, a kormánypárti képviselőknek a szíves figyelmébe ajánlani a Magyar Köztársaság parlamentjében az alkotmányosság, az államrend, a köztársaság megszüntetését egy magas rangú kormánypárti tisztségviselő részéről több mint felháborító! Sem a kormány, sem a Kisgazdapárt - mely egyébként az 1946-os I. törvényt kezdeményezte szintén kormánypárti pozícióból - nem határolta el magát a teljes alkotmányos berendezkedés tagadásától. Vajon üzenet-e önöknek a cselekvésre, képviselőtársaim, a Kisgazdapárt budapesti elnökének szíves ajánlása?
(9.10)
A Kisgazdapárt Liebmann Katalin budapesti pártelnök álláspontján van-e, vagy amit az alkotmány 3. § (1) bekezdése mond: "A pártok az alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak, szabadon tevékenykedhetnek."?
Kérdezem a koalíciós kormányt, hogy a kisgazdapárti vezető szíves ajánlására felülvizsgálja-e külpolitikáját, a NATO-hoz való tartozást és Magyarország bevitelét az Európai Unióba. Kérdezem, mi a jövőképe a Fidesz-kisgazda-kormánynak a harmadik évezred küszöbén. Köztársaság vagy királyság? Az alkotmány, a népfelség - vagy a Szent Korona-tan? Különös tekintettel a ma szavazásra kerülő úgynevezett koronatörvény, a korona parlamenti elhelyezésének tükrében.
Kérdezem az érintett Kisgazdapárttól, ki képviseli a párt hivatalos álláspontját: Liebmann Katalin budapesti pártelnök vagy Torgyán József potenciális köztársaságielnök-jelölt. Köztársaságielnök-jelölt? Királyjelölt? Várom a válaszukat.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem