DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Amint ön is említette - szó szerint idézve a kérdéséből -: "az önkormányzati szféra és érdekképviseletei korábban is következetesen felléptek minden, a vagyonukat csorbító állami döntés ellen." Itt szeretném a "korábban" szóra felhívni a figyelmet, arra, hogy a képviselő úr által szóba hozott, az önkormányzatok vagyonát csorbító állami döntések korábban születtek meg, abban az időszakban, amikor a képviselő úr pártja, az MSZP a parlamentben is, bár koalícióban, de egymaga is abszolút többséget élvezve kormányozta az országot. Így aztán a polgári koalíció kormányának jutott az a nem túlságosan hálás feladat, hogy ellensúlyozza az akkori kormánynak az Alkotmánybíróság által is elítélt döntéseinek az önkormányzatokat sújtó következményeit. (Zaj.)
Közismert, hogy rossz döntést hozni nagyon egyszerű, és igen gyorsan meg lehet mindezt tenni, azonban a rossz döntés következményeinek orvoslása többnyire már hosszú és bonyolult, tehát mindenképpen időigényes folyamat.
Az ügy műszaki és közgazdasági jellegű nehézségeit, azt hiszem, nem kell részleteznem, a képviselő úr a TÖOSZ vezetőjeként nyilván hivatalból jól ismeri ezeket. De bonyolult feladat a helyzet rendezése azért is, mert a tisztelt képviselő úr pártja kormányzati pozícióban nemcsak elsajátította az önkormányzatoknak járó vagyonrészeket, hanem az ezt követő években jelentős részét az ellenértéknek el is költötte. Így aztán természetes, hogy időigényes folyamat ezeknek a fejleményeknek az orvoslása.
A megoldás sajnálatos elhúzódása összefügg például azzal is, hogy be kell tartani a közbeszerzési törvény szigorú előírásait, valamint azzal, hogy a kormány komoly és érdemi egyeztetésre törekedett az önkormányzatokkal. Éppen az alapos, de elhúzódó egyeztetések miatt a közbeszerzési pályázatra jelentkező komolyabb cégek nem tudták vállalni az eredeti, július 31-ei határidőt. Az ÁPV Rt. ezt méltányolta, míg a GM az értékelésben inkább a gyorsaságra helyezte volna a hangsúlyt, és ez vezetett oda, hogy a pályáztatás folyamatát eredménytelennek kellett minősíteni és a pályázatot meg kellett ismételni. A kormány ennek megfelelően a felmérés határidejét 2000. január 1-jére, a folyamatot lezáró törvényelfogadás határidejét április 30-ra módosította. Remélhetőleg a joggal türelmetlen érdekeltek is megértik, hogy érdemesebb némi késést vállalni annak érdekében, hogy a rendezés szakszerű és minden érdekelt fél számára megnyugtató legyen.
A tendergyőztes Price Waterhouse Coopers interauditor konzorcium a felméréseket már megkezdte. A felmérés értelemszerűen a gázközművekre terjed ki, mivel az MSZP-SZDSZ-kormány döntésének törvénytelen voltát ezen a téren mondta ki az Alkotmánybíróság.
Így aztán megnyugtathatom a képviselő urat, hogy ha némi késéssel is, az önkormányzatok természetesen megkapják majd mindazt, ami a törvény szerint megilleti őket, és az igények kielégítése az ÁPV Rt. prognózisa szerint a 2000. év első felében már meg is kezdődhet.
Köszönöm figyelmét, és kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem