DR. HENDE CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Elnök Urak! Tisztelt Országgyűlés! Miután Solt Pál elnök úr szavaiban érintve voltam Balsai képviselő úr felszólalásával összefüggésben, szeretném még egyszer visszaidézni azt az egyetlen mondatot, amit e tárgykörben az expozémban mondtam.
Így hangzott: "Meg kell említenem, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ülésén is többségi támogatást élvezett az ügyben történt szavazás során az egy, országos ítélőtábla létesítésére beterjesztett törvényjavaslat." Nem mondtam egyebet, és Solt elnök úr is ugyanezt mondta, amikor kifejtette, hogy előzetes véleménynyilvánító szavazás volt, tehát nem ügydöntő szavazásról volt szó. Az egy ítélőtábla mellett 5 szavazat esett, a több ítélőtábla mellett 4 szavazat esett. Én úgy gondolom, az 5 több, mint a 4. Ilyen szempontból a tartózkodások és a távolmaradások egy tekintet alá esnek, mintegy figyelmen kívül maradnak, miután nem ügydöntő típusú szavazásról, hanem még egyszer mondom: véleménynyilvánító szavazásról van szó.
Az már a dolog tartalmi részéhez tartozik, hogy a tavaly év végén lefolytatott viták során még igen nagy többséggel a több ítélőtábla felállítása mellett állást foglaló tanács vajon miért így és miért ilyen arányok szerint szavazott ezen a bizonyos véleménynyilvánító szavazáson. Nyilvánvalóan azért - gondolom én -, mert az előterjesztés függelékét képező ügyforgalmi statisztikánkból egyértelműen kiviláglott minden, az ügyet elfogulatlanul szemlélő ember számára, hogy bizony-bizony büntető-fellebbviteli bíróságot felállítani, mondjuk, évi 494 ügy ellátására - amennyi ügy, teszem azt, a szegedi ítélőtábla büntető tanácsára esett volna -, nem lehet és nem szabad. Ugyanígy 529 ügy esne a pécsi táblán büntető-fellebviteli elbírálásra, és 527 a győri ítélőtáblán.
Gondolom, hogy ezek voltak azok a szempontok és érvek, amelyek az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban az imént vázolt, ténybelileg egyformán előadott, de ezek szerint mégis eltérően értékelt szavazati eredményhez vezettek. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem