HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA, a társadalmi szervezetek bizottságának alelnöke, a bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is kérem Varga Mihály államtitkár urat, ha lehet, ő is kísérje figyelemmel a kisebbségi jelentésünket. A bizottságban igen sok miniszter megfordult az elmúlt egy évben, a Pénzügyminisztérium volt az egyetlen, ahonnan sem a miniszter úr, sem az államtitkár úr nem érkezett meg a bizottságunk meghívására, úgyhogy remélem, legalább néhány percben szembesíteni tudom önt azzal a gondolattal, amely a bizottságunk kisebbségi részéről többször határozottan, de meg kell mondani, hogy a kormánypárti képviselők részéről is bizonyos tekintetben megfogalmazódott.
Halász János alelnöktársam már ismertette azt a véleményt, ami a társadalmi szervezetek támogatásával kapcsolatban kialakult a bizottság többségi véleményt képviselő tagjaiban. A bizottság egyébként alapvetően jó szellemben működik, és egyetértés van a hat párt képviselői között abban, hogy több pénzt és jobban kellene a társadalmi szervezetek támogatására fordítani.
Én egy olyan tételről szeretnék beszélni, amely régi vitatéma közöttünk, és amely szerintem csak a Pénzügyminisztérium pozitív hozzáállásával oldható meg. Arról a bizonyos 1 százalékról van szó, amit az állampolgárok társadalmi szervezetek támogatására fordíthatnak a személyi jövedelemadójuk egy részének felajánlásával. Most az a probléma, hogy azoknak az összege, befizetése, akik egyáltalán semmilyen civil szervezetnek nem ajánlanak fel pénzt, az államkasszánál maradjon, vagy pedig egy közalapítványhoz kerüljön. Gondolom, ez olyan elméleti kérdés, amiről még sokat fogunk vitatkozni, és ebben a tekintetben nem állítom, hogy egyedül lehetséges az a megoldás, amit magam képviselek, miszerint egy közalapítványhoz, a társadalmi szervezeteket támogató közalapítványhoz kerüljenek.
Van azonban egy másik tétel, amely az elmúlt esztendőben körülbelül 300 millió forint volt: az az összeg, amelyet az állampolgárok civil szervezetek támogatására utaltak át, megjelölték pontosan, hogy melyik vagy milyen jellegű szervezetnek kívánják elküldeni, valamilyen technikai ok miatt azonban nem érkezett meg a címzetthez. Úgy éreztem, a bizottságunk teljesen egyetért azzal, hogy ezt az összeget a társadalmi szervezeteknek kellene megkapniuk, a Pénzügyminisztérium végül mégis - tévéidő utáni időben talán mondhatom ezt a csúnya szót - lenyúlta, bespájzolta az állam javára. A mi véleményünk ezzel kapcsolatban az, hogy ha az állampolgár egy törvényi rendelkezés alapján az 1 százalékot civil szervezetek támogatására adhatja, és megnevezett egy társadalmi szervezetet, hogy ezt az 1 százalékot annak kívánja átutalni, de valamilyen technikai ok miatt nem jutott el a címzetthez, akkor szerintünk teljesen méltánytalan és semmiképpen sem nevezhető tisztességesnek, ha ez az összeg végül valamilyen módon visszakerül az államkasszához.
Mi úgy gondoljuk - legalábbis a kisebbségi véleményben, a bizottsági ülésen ez többször, számtalanszor elhangzott -, hogy ennek az összegnek az odaítéléséről a társadalmi szervezetek bizottságának kellene hatpárti alapon döntenie, hiszen nyilvánvaló, hogy az állampolgár nem az államnak akarta adni azt a pénzt, hanem valamelyik társadalmi szervezetnek, és ha önhibáján kívül nem tudta eljuttatni az egyik civil szervezethez, akkor hasonló közügyért tevékenykedő civil szervezethez kellene továbbjuttatnia ezt a pénzt, egy közalapítványnak bármilyen formában. Egy biztos: ezt a pénzt senki nem arra szánta, hogy az állam visszakapja, és ha az állam visszakapja ezt az összeget, akkor véleményünk szerint méltánytalanság történik.
A vitában az is elhangzott, közgazdász szakemberek már megfogalmazták, hogy a kormányzat az utolsó pillanatban módosított az előirányzatokon ezen a zárszámadáson keresztül, erről ellenzéki képviselőtársaim már elmondták a véleményüket. Őszintén reméljük, hogy ennek a bennmaradó 1 százalék összegnek a felhasználása a következő esztendőben méltányosan fog megtörténni.
Öt képviselő szavazott az általános vitára vétel ellen, a MIÉP képviselője pedig úgy fogalmazott, hogy az általános vitára bocsátást támogatja, de a törvényjavaslat ellen fog szavazni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem