DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Teljes szövegű keresés

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló T/1506. számú törvényjavaslatot együttesen az Állami Számvevőszék T/1506/1. számú jelentésével a költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság az elmúlt héten tartott rendes ülésén megtárgyalta, és 10 igen, 8 tartózkodó szavazat mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Mivel bizottságunk nem kívánt külön előadót állítani a kisebbségi vélemények tolmácsolására, ezért én mint a bizottság előadója egyedül próbálom a bizottsági ülésen a törvényjavaslattal kapcsolatban elhangzottakat összefoglalni.
Tisztelt Elnök Úr! A bizottság elsőként az ÁSZ képviselőjét hallgatta meg, aki kiemelte a Pénzügyminisztériummal való jó együttműködésüket, így a jelen zárszámadás készítése során a két intézmény folyamatosan egyeztetett. Ennek köszönhetően számos konfliktust sikerült elkerülni. Az ÁSZ jelentése ezért hangsúlyozza: "Az utóbbi évek költségvetési zárszámadási törvényjavaslatáról megállapítható, hogy egyre több adatot, részletes elszámolást tartalmaz."
A Pénzügyminisztérium képviselője - figyelemmel bizottságunk kompetenciájára - az előttünk lévő zárszámadásból azt emelte ki, hogy az állami jóléti funkcióknak a GDP-hez mért aránya a vizsgált időszakban 0,7 százalékkal növekedett. Ezen belül az egészségügy a GDP 4,6 százalékos, az oktatás pedig 4,8 százalékos szintjén stabilizálódott. Jellemzésében előadta, hogy a vártnál jobb mutatók jellemzik a gazdasági helyzet alakulását. A GDP 5 százalékkal nőtt, 16 százalékkal az exportvolumen, nőtt a belső fogyasztás, és ami lényeges, a munkanélküliek száma 42-43 ezer fővel csökkent.
Tisztelt Elnök Úr! Bizottságunk kompetenciájába tartozik az egyházak finanszírozásának vizsgálata. A PM képviselője felhívta egy fontos hiányosságra a bizottságunk figyelmét, történetesen, hogy az egyházak közoktatási tevékenységével kapcsolatban az előterjesztésből hiányoztak a számadatok, mint ahogy azt államtitkár úr is megemlítette. Ennek oka az volt, hogy az egyházi közoktatási intézményeket kiegészítő támogatásként a tervszámnak megfelelően kell finanszírozni. Az év során azonban kiderülhet, hogy az önkormányzati iskolák nagyobb támogatást kaptak, és ebben az esetben azt a zárszámadás keretében kell pontosítani. Itt is ez történt. A PM adatgyűjtési munkája során korrigálja ezt a hibát.
A fentiekhez kapcsolódva bizottságunk ellenzéki elnök asszonya a vita során arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi oktatásnál a hallgatói és kollégiumi támogatásra vonatkozó előirányzatok nem teljesültek maradéktalanul. Kifogásolta továbbá, hogy csökken a helyi kisebbségi önkormányzatok és a területi önkormányzatok közötti megállapodások száma; a határon túli magyarok kulturális támogatásának előirányzata alacsony szinten teljesült; a rádióra és a közszolgálati tévére kevesebb összeget fordítottak, valamint a fogva tartottak foglalkoztatására sem használták fel a rendelkezésre álló keretösszeget.
A vita lezárásaként a PM képviselője megjegyezte, hogy számukra nincs beleszólás abba, hogy melyik előirányzatot melyik minisztérium milyen mértékben használja fel vagy sem. "Egy kiadási előirányzat nem jelent kiadási kötelezettséget." - fogalmazott Hargitai képviselőtársam a vita végén.
Tisztelt Elnök Úr! Végül szeretném emlékeztetni az Országgyűlést, hogy bizottságunk támogatta a törvényjavaslatot az általános vitára való bocsátásban.
Köszönöm türelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem