DR. DANCSÓ JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. DANCSÓ JÓZSEF
DR. DANCSÓ JÓZSEF, a számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága 1999. szeptember 21-ei ülésén megvitatta a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, ismertebb számán a T/1506. javaslatot és az ahhoz kapcsolódó állami számvevőszéki jelentést, T/1506/1. számon.
A kibontakozó vita három fontos elemére szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét. Azért fontos ez a három pont, mert bízunk benne, hogy az elkövetkezendőkben az Állami Számvevőszék egy olyan pozitív példát jelent a pénzügyminisztériumi és a bizottsági munkában, amely követésre méltó lesz.
Először történt meg, hogy a központi költségvetésről és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjairól szóló '98. évi elszámolás a zárszámadási törvényjavaslattal együtt, egyszerre készült el, és be is tudták terjeszteni. Úgyszintén figyelemre méltó az, hogy az államháztartás pénzforgalmi kiadásai funkcionális szerkezetben először kerültek bemutatásra, és nem utolsósorban konszolidált módon.
Külön kiemelésre méltó az - amint az anyagban is bemutatásra került -, hogy az újraelosztást és a jövedelemkoncentrációt jelentős mértékben sikerült csökkenteni az elmúlt évben, amely '98-ban bőven 50 százalék alatt van, pontosan 43,6 százalék. Ismerve a terveket, ez a továbbiakban is csökkenni fog, tehát a '99. és a 2000. évben is. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon a jövedelemkoncentráció az európai átlag körül, illetve az alatt van.
A harmadik kiemelésre méltó vélemény pedig az, hogy az idén először nem volt a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék között nézetkülönbség. A két szerv lényegében egyetértett a költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslattal. Azt hiszem, ez is okozta azt, hogy a számvevőszéki bizottság a Házszabály 95. § (2) bekezdésében foglaltak szerint vizsgálódott, és így 11 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a benyújtott törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem