BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Szűkre szabott az időm, mégis szükségét érzem annak, hogy egy megjegyzést fűzzek ahhoz a kétperces pengeváltás-sorozathoz, amelynek az előbb voltunk a tanúi.
Azt gondolom, érthetetlen, az idő múlásával egyre inkább érthetetlen, hogy a kormányoldal miért ilyen intoleráns az ellenzék megjegyzéseivel kapcsolatban. Az egészségügy problémái súlyosak! Kormányok jönnek, kormányok mennek, az egészségügy problémái pedig maradnak. Az lenne a rendjén való, ha a kormányzati oldal szakítana már azzal a fiatalos lendületével, amit tapasztaltunk tőlük intoleranciában is a választás utáni első költségvetés idején, és most már egy kicsit megfontoltabban beszélne ezekről a kérdésekről.
Azért is mondom ezt, mert magam is arról szeretnék beszélni, hogy szembesítsem a Fideszt az ígéreteivel. Egy hete, hogy foglalkozunk az adó- és járuléktörvények módosításával; az előző napokon főként az adótörvényekről esett szó, arról, hogy elmaradt az adóreform, és hogy ebből milyen problémák származnak. Én ma arról szeretnék beszélni, hogy elmaradt, nem folytatódik a járulékreform, amit pedig a Fidesz nagyon megígért. És ígéret szintjén természetesen egyet lehetett érteni azzal - mert fontos -, hogy járulékreform készüljön az országban, fontos, hogy az élőmunka terhei csökkenjenek. Igaz ugyan, hogy azok az ígéretek nagyon megalapozatlanok és túlzóak voltak.
Ma már azt látjuk, hogy a Fidesz nemcsak a választási ígéreteit nem tartja meg, hanem a kormányprogramban leírt ígéreteit sem, vagy hogy közelebb menjek: az egy évvel ezelőtti kijelentéseivel is szembekerül, sőt a tavaszi költségvetési irányelvek kapcsán megfogalmazott kijelentéseit sem tudja tartani.
Ezt az anyagot most úgy kaptuk meg, hogy a fő érv, a rendezőelv, amely mentén megszülettek a döntések: a stabilitás. Azt gondolom, hogy pont a járulékreformot illetően ez az ígéret, ez a kijelentés nem működik, ugyanis a nyugdíjreformba, amit az előző kormány nem kis erőfeszítés árán meghozott, mégiscsak belepancsol ez a kormány, és olyan módon nyúl bele, hogy azzal megrendíti azt a folyamatot, amelyet mi nagy erőfeszítések árán elindítottunk.
Tavaly azt hallhattuk a Fidesztől, hogy azért olyan felemás az adóintézkedés, illetve a költségvetés, mert még olyan átmeneti év, választási év volt, amikor ezt készíteni kellett, de majd a 2000. év költségvetése maradéktalanul "a polgári erők nemzetépítő akaratát juttatja majd kifejezésre."
Nézzük, hogy a járulékreform ügyében mi a helyzet! A tavalyi évben valóban elindított egyfajta járulékreformot a Fidesz. Az eredeti ígérete az volt, hogy közel a felére csökkenti a munkaadói terheket; 25 százalékra ígérte csökkenteni a terheket négy év alatt. Az első évben valóban elrendelt egy 6 százalékos munkaadói járulékteher-csökkentést, igaz ugyan, hogy ez a 6 százalék nem volt 6 százalék, hiszen csak azt jelentette, hogy a 39 százalékot lecsökkentette 33 százalékra, de ezzel párhuzamosan megemelte az egészségügyi hozzájárulást, méghozzá jelentős mértékben emelte meg, hiszen ha visszaemlékszünk még a számokra, abban az évben eredetileg 2100 forint volt az egészségügyi hozzájárulás, idénre pedig 3600 forint lett, tehát egy 1500 forintos emelést mellé tett. Szeretném zárójelben megjegyezni, hogy ez az emelés ráadásul pont azokat a munkaadókat sújtotta jelentősebb mértékben, ahol kis jövedelmű munkavállalókat nagyobb számban foglalkoztattak.
Sőt, ezt az egészségügyi hozzájárulást még ki is egészítette egyszázalékos összegű teherrel; eredetileg az egészségügyi hozzájárulás fix összeg volt, most két fajtáját ismerjük és gyakoroljuk. Ezzel párhuzamosan belenyúlt a nyugdíjreformba, azzal az ígérettel, hogy a magánnyugdíjpénztárat választók befizetésének nagyobbik felét - egészen pontosan akkor 7 százalékból 6 százalékot - a magánnyugdíjpénztárakba irányítják. A tavalyi döntés egy évre szólt. 2000-re már úgy hagyta a hatályos törvényt a Fidesz, hogy a 8 százalékból 7 százalék fog majd átkerülni.
Mi történik most idén? Megint meglepetésszerűen belenyúl, és befagyasztja ezt a magánnyugdíjpénztárba irányítandó összeget. Tavaly sok menetben elmondtuk, hogy ez nagyon rossz üzenet a járulékfizető polgárok irányába. Elmondtuk, hogy ez egyenértékű a szerződésszegéssel, hogy aláássa azt a bizalmat, ami a nyugdíjreformmal kapcsolatban az emberekben kialakult; hogy jogbizonytalanságot teremt, pedig mindannyian tudjuk, hogy a lakosság nagy része megmozdult erre a reformígéretre, hiszen több mint 1 millió ember lépett be a magánnyugdíjpénztárakba.
Engem nagyon izgatott ennek a kérdésnek a folytatása, hogy mi lesz a terve a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban a Fidesznek, éppen ezért idén tavasszal, április 13-án kérdést tettem fel, amelyet a jegyzőkönyv őriz: "Mire számíthatnak a magánnyugdíjpénztárat választó állampolgárok?" címmel. Akkor nekem éppen az államtitkár úr válaszolt erre a kérdésre, s kijelentette, hogy van egyfajta felülvizsgálat nyugdíjreform-ügyben, de természetesen a Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetést azzal a 8 százalékkal kalkulálja, ami a hatályos törvényben benne van, és azt mondta - szó szerint idézem - a kérdésre adott válasza végén, hogy "a pénzügyi tárca nem készül ad hoc jellegű módosításokra és törvényhozásokra".
Tisztelt Képviselőtársaim! Hogyha áprilisban elhangzik egy válaszban egy ígéret, amelyet gyakorlatilag úgy lehet értelmezni, hogy a kormány nem fogja megváltoztatni a hatályos törvényt, utána öt hónappal később olyan csomagot kapunk a kezünkbe, amelyikben mégiscsak itt van ez a változás, akkor azt gondolom, hogy nagyon alapos probléma van a kormány stratégiájával! Az előttem felszólalók az ellenzéki oldalról már többen kifogásolták, hogy nem lehet tudni, mi a kormány elképzelése, hogy egyik évről a másikra, egyik félévről a másik félévre dől el, hogy mi az, amit lépni kíván a kormány, pedig ezek hosszú távú rendszerek. A nyugdíjbiztosítás éppúgy, mint az egészségügy, nem egy ciklushoz kötött feladata az aktuális kormányzatnak, hanem itt hosszú távon kellene tudni gondolkodni és reformot építeni.
(10.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! Magam is csak azt tudom mondani, hogy nagyon elégedetlen vagyok azzal, amit most a kormánytól kézhez kaptunk, hogy ez a járulékreform befagyott, megfékeződött, nem folytatódik, amit ígért a kormány. Zárójelben jegyzem meg a mondandóm végén, hogy van egy olyan üzenete is, hogy ellentmond annak, amit a polgári jövő képéről gondolt és ígért a Fidesz, hiszen azt mondta, hogy maga is fontosnak tartja, hogy az állampolgárok szakadjanak le az állami támogatás köldökzsinórjáról - ezek is kormány, illetve a miniszterelnök úr korábbi szavai -, hogy erősíteni akarja az öngondoskodás elvét.
Azt gondolom, hogy nem szükséges tovább bizonygatnom, hogy ez a csomag, amit a kezünkben tartunk, nem arról szól, hogy az öngondoskodás elvét tovább kívánná erősíteni a kormány. Azt mondtam a bevezetőben, hogy kormányok jönnek, kormányok mennek; tartok tőle, hogy az egészségügy finanszírozásának a gondja a következő kormányra marad. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem