BAKONYI TIBOR

Teljes szövegű keresés

BAKONYI TIBOR
BAKONYI TIBOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A költségvetési és pénzügyi bizottság az egyes elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról szóló T/1894. számú törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.
Egy kicsit zavarban vagyok, mert hiszen a mondandóm egy jelentős részét a miniszter asszony elmondta, talán kontrollálható is lenne a nálam lévő papírból, de azért néhány gondolatot, ami elhangzott a bizottsági ülésen, engedtessék meg, hogy elmondjak.
(14.50)
Előzményként a témában én is egy 1997-es interpellációt szerettem volna megjelölni, akkor Dávid Ibolya MDF-es ellenzéki képviselő asszony hívta fel erre a problémára a figyelmet, valamint 1997-ben, '98-ban és '99-ben Bakonyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő próbálkozott néhány módosító törvényjavaslattal, illetve 1999-ben a parlament gazdasági bizottsága is tett egy önálló módosító javaslatot e tárgykör bizonyos részében.
(Az elnöki széket
dr. Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Jelenleg a Belügyminisztérium és a VPOP által elkobzott és a védjegyek és földrajzi árujelzők oltalma alatt álló termékek sorsa kétféle dolog lehet: ha eredetiek, akkor újból forgalomba lehet őket hozni; ha hamisak vagy márkamegtévesztőek, akkor a bíróság döntése után meg kell semmisíteni a termékeket. Az elkobzott termékek raktározása, megsemmisítése évente közel 200 millió forintjába került a költségvetésnek, illetve a megsemmisítés környezetszennyezést is okozott.
1997 óta több mint 400 ezer embernek való ruhát, cipőt semmisítettek meg az érvényben lévő törvények alapján. A most benyújtott törvényjavaslat lehetőséget nyújt arra, hogy megfelelő civil kontroll mellett, hamis vagy megtévesztő védjegyek eltávolítása vagy lefedése után, kereskedelmi forgalomba hozás nélkül, rászoruló egyének, családok kaphassák meg az elkobzott termékeket. A törvényjavaslat a társadalmi szolidaritás és a gazdasági ésszerűség jeles példája.
A további gondolataimat majd a vitában mondom el, mert látom, hogy lejárt az időm. Köszönöm. (Taps. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Öt perced van!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem