KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A polgári demokrácia ott kezdődik, ahogy a hatalom gyakorlásának kérdése szabad választáson dől el: az országot az kormányozza, aki a választáson a választópolgárok többségétől bizalmat kap. Itt kezdődik, de nem itt végződik. A polgári demokráciához az is hozzátartozik, hogy a két választás között a kormányzásban részt nem vevők álláspontja, bírálata a parlamentben és azon kívül a nyilvánosságban szabadon érvényesül, s hogy a kormányhatalmat birtokló többség biztosítja ennek a feltételeit.
Tisztelt Képviselőtársaim! 1994-ben 72 százalékos többséggel alakult meg a kormánykoalíció, vele szemben egy 28 százalékos parlamenti mandátumot birtokló ellenzék állt. A kormánytöbbség akkor, felismerve azt a problémát, amely ezekben az arányokban rejlik, számos olyan gesztust tett az ellenzéki pártok felé, amelyek a helyzet megoldását célozták. A bizottságokban megváltoztattuk az arányokat az ellenzék javára, bevezettük az azonnali kérdések óráját az ellenőrzés javításának érdekében, megváltoztattuk a vizsgálóbizottságok szabályainak létrehozását, azért, hogy a 28 százalékos ellenzék képes legyen vizsgálóbizottságokat felállítani. Számos ilyen bizottság alakult az előző ciklusban, szemben a '90-94 közötti időszakkal, amikor egy sem. Alkotmányozási moratóriumot vezettünk be, a kétharmados törvényekkel kapcsolatban folyamatos egyeztetéseket folytattunk az ellenzéki pártokkal, igyekeztünk a törvények minél nagyobb többségéhez megnyerni a támogatásukat. Megváltoztattuk a Házszabály átalakításának rendjét: 80 százalékos többséghez kötöttük, annak érdekében, hogy az ellenzék nélkül ne lehessen a házszabályokon változtatni. Még egyszer megismétlem: tettük ezt annak érdekében, hogy az ellenzéki frakciók elláthassák feladatukat, hozzájárulhassanak a parlament egyik fő funkciójának teljesítéséhez, a végrehajtó hatalom, a kormány ellenőrzéséhez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a négy parlamenti frakció által támogatott jobboldali többség ma másként kezeli a polgári demokrácia alapintézményét, mint azt az előző ciklus kormánytöbbsége tette. Erőpolitikát tapasztaltunk az ülésrend megállapításánál, a bizottsági helyek meghatározásánál. A parlament hosszú szünetet kezdett nyáron, noha az első kijelentése az volt, hogy "mi egész nyáron dolgozunk". Most kezdi meg a munkáját, nem fekszenek előtte törvényjavaslatok, de néhány hét után újabb szünetre akar elmenni a többség, azért, hogy ne zavarjuk a parlamenti vitákkal "úgymond" az önkormányzati választásokat.
Egyéb módosítást is terveznek többségben lévő képviselőtársaim, például hogy a parlament csak háromhetente ülésezzen, a polgároknak ne legyen lehetőségük a parlamenten keresztül figyelemmel kísérni azon ellenőrző tevékenységet, amelyet a parlament folytat a végrehajtó hatalom fölött. Botrányosnak tartjuk a nemzetbiztonsági bizottság munkájának olyan mérvű akadályozását, mint ahogy azt a kormánytöbbség teszi, ráadásul oly módon, hogy kizárja a nyilvánosságot ezen vizsgálatok lefolytatásából.
Tisztelt Képviselőtársaim! Figyelembe véve azt is, amit a miniszterelnök úr az imént mondott, nevezetesen, hogy a parlamenti demokrácia akkor fogadható el a polgárok számára, ha a kormány erőt mutat, én mégis arra hívom fel a figyelmüket, hogy a parlament működésének szabályait közösen alakítjuk 1990 óta, ennek írott és íratlan szabályai egyaránt vannak. Felszólítjuk a kormánytöbbséget arra, hogy ne akadályozza, hanem segítse elő ezen írott és íratlan törvények, szabályok érvényesülését és alkalmazását, saját maga is tegyen annak érdekében, hogy a polgári demokrácia ezen fontos alapintézménye megfelelő módon működhessen.
A Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciója mindig fel fog lépni a polgári demokrácia védelmében és a parlament megfelelő működésének biztosítása érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem