DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselő Úr! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy először Nagy Sándor képviselőtársunknak azzal az idézetével kezdjem, amelyre felhívta valamennyiünk figyelmét, hogy a leacocki mondás szerint fölült lovára, és elvágtatott a szélrózsa minden irányába. Nos, én úgy gondolom, önmagáról beszélt Nagy Sándor képviselőtársunk (Derültség.), mert hiszen ő beszélt a Ház munkarendjétől kezdve arról is, hogy mikor kezdi hivatalát a Ház elnöke, és milyen adminisztrációs rend uralkodik a Házban. Megjegyzem, úgy látszik, az elmúlt ciklusban nem volt alkalma kellő módon részt venni a Ház munkájában ahhoz, hogy megismerje, hova kell beadni a beadványokat, tájékoztatom, hogy a főtitkári hivatalhoz, az pedig elég régóta gyakorolja itt, a Házban a teendőit ahhoz, hogy képviselőtársunk megtalálhassa.
Úgy gondolom, az a tény, hogy ön most a Ház munkarendjétől kezdve a demokratikus hatalomgyakorlásig minden elképesztő összevisszaságban fölhányt itt kérdéseket (Közbeszólás az MSZP padsoraiból. - Derültség.) - erre nagyon nehéz lenne válaszolni a logika szerint. Miután ön több kérdést felvetett, természetesen minden kérdést érinteni fogok. Úgy gondolom, önmagában az a tény, hogy a tb-t illetően a kormánynak lépnie kellett, abból a helyzetből fakad, hogy a költségvetés kiadási oldalának közel feléről tulajdonképpen egy semmilyen legitimitással nem rendelkező, öt főből álló szűk csoport rendelkezett. Egyértelmű, hogy itt a demokratikus hatalom gyakorlása érdekében a kormánynak közbe kellett lépnie.
Ami az ÁPV Rt.-vel kapcsolatos krokodilkönnyeit illeti (Derültség.), megnyugtathatom, felszáríthatom ezeket a krokodilkönnyeket, mert az ÁPV Rt.-nek van felügyelőbizottsága. Sőt, annyira kitűnő, hogy annak kisgazda elnöke van. (Derültség. - Taps a kormánypárti padsorokban) Bármikor hozzá fordulhat, mi nem fogunk úgy viselkedni, mint ahogy azt önök tették az elmúlt időszakban.
Ön felvetette, hogy erőteljes kormányzati koncentráció indult a Miniszterelnöki Hivatal felállításával. Felhívnám a figyelmét arra, hogy a kormányzati hivatal munkájával kapcsolatos elképzelések az önök programjában is szerepeltek. Nyilván önnek még nem jutott ideje arra, hogy ezt tanulmányozza.
Többek között felvetették az önök általi, kormányzati koncentrációval kapcsolatos elképzelések a gazdasági csúcsminisztérium létrehozását is. Most megnyugtathatom önt - úgy látszik, ezzel sem tudott még pillanatnyilag megismerkedni -, amit önök szerettek volna, azt mi megvalósítjuk. (Taps az MSZP soraiból.)
Nos, úgy gondolom, hogy a kormányzati munkát illetően az a tény, hogy a kormányzat egy olyan struktúrával kívánja ellátni a munkáját, amely az olcsó, de hatékony állam képletébe illik, ez egy rendkívül fontos dolog, hiszen valóban több minisztériumra kiterjedő munkát látnak el egyes tárcák, és ez a munka hatékonysága szempontjából rendkívül fontos.
Ön felvetette, hogy nem tartja eléggé megnyugtatónak a tb-vagyon sorsát. Nem tudom, hogy milyen intézkedést szeretett volna hozni. Jelezhetem, hogy nem mi találtuk ki azt a gazdasági konstrukciót, hogy egy társadalom gazdaságának alapja ne a Nemzeti Bankban megbúvó aranytömbökre, hanem a munkára építkezzék. Úgy látszik, ön ezt a korábban önök által végzett munkát nem tartja a tb kellő alapjának. Én is szívesebben venném, ha aranytartalék állna a tb mögött. De szeretném jelezni, hogy mi a tb pénzelköltő mechanizmusait kívánjuk demokratikussá tenni.
Végül - miután letelt az öt perc - engedje meg, igen tisztelt képviselő úr, hogy megnyugtassam arról, hogy a demokratikus hatalomgyakorlás eszközeivel ön most fog találkozni, mind többet fog találkozni (Derültség.), és amikor mi a korrupció letörését és az állami pénzelköltő mechanizmusokat felszámoljuk (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Mit számolsz fel?), akkor a demokratikus hatalomgyakorlás eszközeivel fogunk élni.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(10.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem