CSURKA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

CSURKA ISTVÁN
CSURKA ISTVÁN (MIÉP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Alakuló ülésünk óta az alábbi világesemények részesei lehettünk. Mivel a technológiák mai fejlettségi szintjén sem fordítanak elegendő gondot természeti katasztrófák elhárítására, mivel nem épülnek erős gátak, és nyilvánvalóan katonai okokból nem működik eléggé hatékonyan a jelzőrendszer, elsősorban pedig azért, mert kíméletlenül irtják az erdőket, kiöntött a Jangce, és több ezer ember halálát okozta. De a világ leggazdagabb nagyhatalma, az USA sem menekült meg folyamainak zabolázatlansága miatt.
Hazánkat sem kímélte az ár. De mi abban a sorskegyben vagyunk, hogy árvizeinket importálhatjuk. A Kárpát-medence sajátos vízrajza következtében a hazánk politikai határain kívül keletkező árvizek nekünk okoznak gondot. Körös-körül, de különösen Erdélyben és az Ukrajnához tartozó Kárpátokban kíméletlen erdőirtás folyik, és a hirtelen lezúdult vizeket viszont Bodrogközünkben, Békésben, Csongrádban, Csanádban kell felfogni. Ez mindenesetre jelképes tény.
Így van-e ez azonban nemcsak az árvizekkel, hanem a világban kerengő válságokkal is. Kisebb és nagyobb hatalmak, világvállalatok, bankok, ember és természet pusztításának Magyarországon is meg kell fizetni az árát. Mind a természeti, mind a fegyveres, mind pedig a pénzügyi katasztrófák mögött ugyanaz a rosszul működő globális világgazdaság áll; amikor az ember képes Holdra szállni és föld alatt atombombát robbantani, józan ész szerint ezeknek nem volna szabad előfordulniuk.
Az árvizek végül is nem követeltek itthoni magyar életeket. Vajon a válságok hatását mennyire leszünk képesek tompítani? Ha hivatalos tudományunk és közgondolkodásunk továbbra sem meri kimondani, hogy alapjaiban rossz az a világgazdasági rendszer, amelyben élnünk adatik, akkor a mérséklésére is kevés az esély, mert a tényekkel szembe kell nézni. Folytatnám.
Már korábban elkezdődött a háború Koszovóban, s most rémes méretekben kibontakozott. Kétszázezer ember erdőbe szorult, éhezik, járványok tizedelik őket, és újra megtelnek a tömegsírok. Pedig a daytoni egyezmény be nem tartását látva már évekkel korábban előre jelezhető volt, hogy a szerb kommunista népirtás El Ninója ismét pusztítani fog.
Megesett két iszonyatos robbantás Afrika két városában USA-követségek előtt - több száz áldozat. Válaszul a világ legerősebb katonai hatalma két másik ország egy-egy üzemét, raktárát bombázta porrá, hadüzenet nélkül, harmadik, idegen államok légtere fölött átlőve. Jelenleg itt tartunk - erőszakra erőszak a válasz.
Mindezekkel összefüggésben a nyáron tovább mélyült az ázsiai pénzügyi válság, és végül augusztusban egy fiatal miniszterelnök menesztése képében rádőlt a világra Rettegett Iván népének önpusztítása. S hiába látható, hogy egyetlen élőhelyünkön, a Földön nemcsak a nemzetközi tőke és nyomában a nemzetközi terrorizmus kering, hanem mindkettő kíséretében szigorú következetességgel forog körbe a gazdasági és pénzügyi válság is. Mi, európaiak most megtapasztalhattuk: vérzivataros századunk végére nem az egyesülés és a teremtő béke, hanem az orosz válság teszi ki a pontot. Pedig a nihilizmus szele már 1905 óta fúj keletről. A bolsevizmus összes gulagja nem volt elég ahhoz, hogy Európa megértse a helyzetét Oroszországgal szemben.
Közép-Európát kétszer áldozták fel, s most lehet, hogy készül a harmadik odahajítás. Mert az orosz válság - noha már évtizedek óta tart - még nem bontakozott ki a maga teljes valóságában; Csernobiljei még csak ezután következnek.
A legnagyobb veszély azonban abban rejlik, hogy nem ismerjük fel az orosz válság természetét és összefüggéseit. Ez ugyanis nemcsak orosz válság, hanem az egész világrendszer, a globalizmus válsága is.
Az IMF balkezessége és a nyomában járó gyarmatosítás, az egyes térségekből való tőkekivonás, a nyomában járó tömegnyomor (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a fenntartható növekedéshez szükséges nem profitérdekű beruházások elmaradása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) okozza a háborúkat, a terrorizmust és az orosz tömegek értelmetlen mozgásait.
Az önérdek azt kívánja, hogy azonnal kezdjük meg az óvatos elszakadást az IMF kártékony rendszereitől. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Befejezem. Ha megengedjük pénzünket korlátlanul kifolyni, ha beengedjük a csak idegenek számára hasznos kereskedelmet, biztosítást, bankokat, ha odaadjuk a termőföldünket, ha nem teszünk meg mindent belső rendünk védelmében, ha nem a kisvállalkozásokat és a családi gazdaságokat fejlesztjük, nem húzódunk az önellátás árnyékába, akkor nem teszünk semmit. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hat perc volt! - Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.)
Önrendelkező nemzetté kell fejlesztenünk magunkat! Ez most a gyökeres változtatás, az irányváltoztatás ideje. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem