DR. BOGNÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGNÁR LÁSZLÓ
DR. BOGNÁR LÁSZLÓ (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves türelmes Képviselőtársaim! Biztos Urak és Hölgyem! Az Országgyűlés feladata dr. Majtényi László adatvédelmi biztos előző évi beszámolójának az elfogadása, egyúttal az ő munkájának és hivatala, irodája munkájának az értékelése. Be kell vallanom, nagyon féltem, amikor kezembe vettem ezt a könyvet, hogy egy száraz statisztikát találok. Direkt szellemi élvezet volt elolvasni, hiszen egy gyönyörű mai kor szabadságjogai és képe, demokráciája jött, tárult elém. Érdekes volt.
A beszámolóból egy tökéletes képet kaphattam a mai hazai információszabadság állapotáról, ezek az úgynevezett képek - pedagógus vagyok, szükségleteknek fordítom - mai társadalmi szükségleteket vetítenek elénk. Melyek azok a szükségszerűségek, pontosabban szükségletek, amiket számomra és képviselőcsoportomra vetítettek? Az első: egyértelműen kitűnik a beszámolóból, hogy a magyar társadalom információs kárpótlást igényel az elmúlt állami elnyomás történelmi korszakaiért.
A második igen érdekes dolog: igényli a társadalom, hogy az állami intézmények, mint az üveg, átláthatók legyenek, ellentétben az állampolgárral, aki maradjon átláthatatlan az állam intézményeivel és főleg - ahogy jelzi - a piac hatalmasságaival szemben. Vagyis társadalmi szükséglet, hogy minden, ami személyes, legyen titkos, de minden, ami közügy, legyen nyilvános.
A harmadik érdekes dolog - és azt hiszem, ez a legnehezebb feladatunk nekünk is és a biztosoknak is -, hogy meddig személyes egy adat, és mikor válhat közüggyé. Ennek a mértékét és határát meghúzni - pláne most, az információrobbanás időszakában - fantasztikusan nehéz feladat. Feladatunk, hogy az adatvédelmi biztos ezen határairól és mértékéről mondjunk pár szót. Képviselőcsoportok véleménye szerint eddig ezt a nehéz feladatot a létrehozott intézmény megfelelően ellátta. Ezt mi is így látjuk.
Elismerően nyugtázzuk, hogy vizsgálatai során - mint azt tavaly a beszámolóban Kőszeg Ferenc képviselőtársam említette - a szent teheneket sem kímélte, ez nekünk nagyon jólesett. Mint szent tehenet figyelmeztette a BRFK-t az alkotmányos indok nélküli titkos információgyűjtés céljából, éppen a MIÉP-pel kapcsolatos tüntetésen felállított videokamerák ügyében. De nekiment és elmarasztalta a Győr-Moson-Sopron megyei közlekedésrendészetet, amikor az biztosítótársaságnak adatokat továbbított. Állást foglalt és nekiment a szent tehén Külügyminisztériumnak is, szemben a NATO-kommunikációval összefüggő támogatások nyilvánosságra hozatala ügyében, és közleményben kötelezte az Országgyűlés Hivatalát, hogy a képviselők hiányzásait bárki számára hozzáférhetővé kell tenni. Megállapította, hogy az előző házbizottságnak nem volt joga ezt titkosítani, de ezekre a titkosításokra most - rövidítek - nem térek rá, mert többen ezt már említették.
Egypár dologban egyetértünk az adatvédelmi biztos kéréseivel, főleg a minisztériumoknak szólókkal. Konkrétan az Igazságügyi és a Belügyminisztériumot illetné, amit mondok, még itt van egy államtitkár úr (Hende Csaba bólint.), hála istennek, de későre jár. Ilyen, hogy rendezzék a rendőrség milliós nagyságrendű nyilvántartását, rendezzék a vényellenőrzésben hiányzó törvényi rendelkezéseket, rendezzék a gépjármű-nyilvántartást és az abból történő adatszolgáltatás törvényi szabályozását, és főleg - amit már rég meg kellett volna csinálni - rendezzék végre az 1989-es alkotmánymódosítást és az adatvédelmi törvényt megelőzően született alacsony szintű jogszabályokat, valamint miniszteri utasításokat. Nem sorolom most fel idő hiányában, hogy melyek ezek.
A Magyar Igazság és Élet Pártja meghökkenésének ad hangot, és tiltakozását fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok az adatvédelmi biztos úr beszámolója szerint többször túllépték jogosítványaikat. Itt leszünk, és mindig figyelmeztetjük, ha ezt megteszik.
Mennyibe kerül az adatvédelem? Megéri-e az állampolgárnak, hogy ennyit fizessünk, 67 milliót? Ez a következő, amit mérlegre kell tenni. Az előzőekben szóltunk a társadalmi szükségletekről, igényekről.
(21.30)
Ezt mutatja az irodát megkeresők nagy száma. Az iroda végzi a megyei vizsgálatokat és a fokozatosan jelentkező nemzetközi vizsgálatokat, és gondoljunk bele csak abba, hogy az európai uniós csatlakozással fokozódó, magyarországi határokon átlépő személyi adatok átadása hogyan fog történni. Ezt is rendezni kell.
Köszönet az úttörő szerepért az alapjogkultúra terjesztésében, amelyet előadásokkal, továbbképzésekkel végeztek el, kiadványt jelentettek meg. Nehéz dolguk lesz a most jelentkező új ombudsmani státuszok esetében, mint Bács-Kiskun megyében. Örömmel látom, hadd dicsekedjek egy kicsit, hogy Göd nagyközség önkormányzata 1994-ben létrehozott egy ombudsmani státuszt, és három évig kiválóan működött, és amikor elköltözött a személy, akkor megszűnt. Több jelentést készített.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve - hogy ne húzzam idejüket -: a Magyar Igazság és Élet Pártjának képviselőcsoportja az adatvédelmi biztos beszámolóját korrektnek, tartalmában és szerkezetében egyaránt színvonalasnak tartja, és a tisztelt Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.
Képviselőtársaim! Köszönöm, hogy meghallgattak, és visszaadnám a szót a tisztelt alelnök úrnak. Köszönöm. (Taps a MIÉP és a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem