DR. TABAJDI CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. TABAJDI CSABA
DR. TABAJDI CSABA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Fontos, sajátos fénytörésű tükör a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogvédelméről, a magyar közigazgatás kisebbségekkel kapcsolatos munkájának helyzetéről, a társadalomnak a kisebbségek iránti előzékenységéről a kisebbségi országgyűlési biztos mostani jelentése. Sajátos fénytörésű tükörkép, hiszen a kisebbségi biztosnak a megfelelő törvény alapján a jogsérelmeket, a joghézagokat, a jogalkalmazási gyakorlat visszásságait kell fókuszálnia. Ez a helyzetkép és értékelés ezzel együtt is hiteles és tárgyszerű, és jól, pontosan, szakmailag korrekt módon tükrözi a magyarországi kisebbségek valós helyzetét. Ha megnézzük ezt a helyzetképet, akkor meg kell állapítanunk, hogy nemzetközi összehasonlításban nincs okunk szégyenkezésre, ugyanakkor igazán elégedettek sem lehetünk, különös tekintettel a nem túl nagy számú, de mégis jelentős diszkrimináció, jogsértés, hátrányos megkülönböztetés miatt.
Nem szokás, de én nagyon fontosnak tartanám, hogy az Országgyűlés eme intézményének jelentését egy rövidített változatban, angol nyelven juttassuk el az Európai Bizottságnak, az EBESZ kisebbségi főbiztosának és az Európa Tanácsnak, hiszen az Európai Unió, mint tudjuk, az Agenda 2000-ben átvilágította Magyarországot a kisebbségi helyzettel kapcsolatosan is. Meg kell mondjam, hogy minden kritikus megjegyzésével együtt sem rontaná Magyarország tekintélyét, és nem változtatná meg az Agenda 2000 döntően pozitív országképét - mármint a magyarországi kisebbségi helyzet döntően pozitív megítélését -, pusztán azt bizonyítaná, hogy az igazi és hatékony kisebbségpolitika mindenkor csak önkritikus lehet.
Tisztelt Ház! A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek életében több szempontból is fontos a biztos tevékenysége. A jogvédelem evidenciának tűnik. Én ennél is fontosabbnak tartom azt a jó értelemben vett bátorító hatást, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek bátrabban merjenek élni jogaikkal, jogsérelmeik orvoslásával. Ezt különösen a romák esetében tartom nagyon fontosnak, de a többi kisebbség esetében is; gondoljunk a Vertreibung okozta traumákra a magyarországi németek életében, vagy a szlovén, horvát és szerb kisebbség hátrányos megkülönböztetésére az ötvenes években, a Tito láncos kutya idején. Tehát a magyarországi kisebbségek életében, bizony, még mindig van ok a rejtőzködésre, és talán ezért is nagyon fontos az állampolgári jogok megvédésének ez a bátorítása, amit a kisebbségi biztos és a többi ombudsman megtehet.
Az 1997. évi beszámoló bizonyítja, hogy a kisebbségi panaszok száma, ha enyhén emelkedett is, nem ez az igazi gond. Az igazi gond, hogy néhány olyan súlyos helyi konfliktus jelentkezett az elmúlt évben, amely riasztóan figyelmeztető volt a többség és kisebbség rendezett együttélése szempontjából. Néhány helyi összeütközés eszkalálódása jelezte, hogy nincsenek meg és nem alakultak ki a helyi válságmegelőzés és a kirobbant konfliktusok időbeni mérséklésének, kezelésének technikái és eszközei. Ez komoly gondot jelentett az előző időszak kormányzata számára is. Ebben az évben elkezdtünk egy olyan munkát, amelyben végiggondoltuk, hogyan lehetne központilag segítséget nyújtani a békéltetésre, a válságmegelőzésre, illetőleg hogyan lehetne központi eszközökkel segíteni a helyi önkormányzatokat, amelyekről a biztos úr jelentésében sok szó esik, hogy jelenleg a helyi települési önkormányzatok sok esetben magukra vannak hagyva egy csomó szociális, lakás- és egyéb kérdéssel, nem is beszélve bizonyos romanológiai és más ismeretek hiányáról.
(19.20)
Tisztelt Ház! A kisebbségi biztos jelen tevékenységében érthető módon központi szerepet töltött be a kisebbségi önkormányzati rendszer segítése, a meglévő hiányosságok feltárása. Fontos visszajelzésnek tartom, hogy kisebbségi biztos úr is úgy ítéli meg, hogy a kisebbségi önkormányzati rendszer bevált. Ez a kulturális autonómia Európában is ténylegesen egyedülálló megoldási kísérlet; az élet igazolta is. Ezt legjobban az bizonyítja, ami ma már ebben a teremben is elhangzott, hogy a most meglévő hétszáz, többé-kevésbé mégis működő helyi kisebbségi önkormányzat száma lényegében szinte a duplájára emelkedik, hiszen közel 1500 kezdeményezés indult el. Ezt majd a kisebbségi törvény módosításánál érdemes alaposan elemeznünk, hogy jó-e ez, reális-e ez, pontosan tükrözi-e a meglévő kisebbségi önszerveződést. De a mostani vitánk tárgyából teljesen egyértelmű, hogy bevált a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszer, minden gyerekbetegségével, minden kiküszöbölendő és megoldandó joghézagával együtt.
Egyetértek azzal, ami itt ma már elhangzott, hogy a jelenlegi parlamenti ciklus első felében módosítani kell a kisebbségi törvényt. A módosítás lényegében elkészült, azt az előző kormány áprilisban egyszer megvitatta, és a cigány, illetőleg a regionális vagy kisebbségi nyelvek chartájában szereplő hat kisebbség közül a szerb kisebbség kivételével élvezte valamennyi kisebbség egyetértését.
Nagyon fontosnak tartom, hogy mielőbb, a kisebbségi önkormányzati választásokat követően, annak tanulságaira is figyelve, gondolva az 1500 kezdeményezésre, a ciklus első felében tegyük meg és módosítsuk a kisebbségi törvényt. Ez egy közepes méretű törvénymódosítást igényel.
Nem kívánok kitérni a kisebbségi törvény módosításának irányaira, hiszen ezt biztos úr jelentése is pontosan tartalmazza, és Láyer alelnök úr is bizottságunk véleményét összegezte. Legfontosabbnak én is azt ítélem, hogy tovább kell pontosítani a települési önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzat viszonyrendszerét.
Másik központi elem a kisebbségi oktatási és kulturális intézmények átvétele. Szeretném jelezni, erre már most is van példa, hiszen a bajai Bildungs Zentrumot Bács-Kiskun megyében sikeresen megoldották, ennek nem a kisebbségi törvény jelenti akadályát; vagy például a szekszárdi Deutsche Bühne átvételénél sem a kisebbségi törvény módosítására van elsősorban szükség, hanem a Kjt.-re, a közalkalmazotti törvény pontosítására.
Egészében véve az önkormányzati modell továbbfejlesztésével, működésének javításával kapcsolatosan és különösen a kisebbségek parlamenti képviseletével összefüggően biztos úr buzdításait és sürgetéseit a Szocialista Párt képviselőcsoportja rendkívül pozitívnak és támogatandónak tartja.
Úgyszintén nagyon fontos a kisebbségi biztosnak a hátrányos megkülönböztetések valamennyi formájával szembeni fellépése, egy valódi kisebbségbarát környezethez való hozzájárulás. Az MSZP támogatja egy átfogó, diszkriminációellenes törvény létrehozását - ugyanakkor jelezném, hogy az ezzel kapcsolatos munkálatok '98 elején elindultak az államigazgatásban. Nagyon fontosnak tartom, hogy tucatnyi törvénybe diszkriminációellenes garanciák épültek be még az előző törvénykezés idején, ezt a garanciarendszert tovább kell építeni. Ugyanakkor óvnám magunkat attól, hogy azt higgyük, egy diszkriminációellenes törvény önmagában megoldja például a foglalkoztatás terén meglévő hátrányos különböztetéseket.
Végül a kisebbségi biztos legösszetettebb és nagy körültekintést igénylő feladata közé tartozik a cigányságot ért hátrányos megkülönböztetések, jogsértések, jogcsorbítások elleni fellépés. Már nem lesz terem annak részletezésére, hogy mi indult el az 1997-ben elfogadott középtávú cigány válságkezelő programból - örömmel hallottam Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony megjegyzését, hogy a mostani kormányzat foglalkozik ezzel -, pusztán szeretném jelezni, hogy például a Földművelésügyi Minisztérium "kezdő gazda"-füzeteket adott ki, vagy áttekintettük a szociális földprogramok kérdéskörét. Ilyen értelemben nagyon fontosnak tartanám felhívni biztos úr figyelmét arra, hogy a középtávú programban bizonyos elemek időarányosan nem teljesültek, viszont igenis történt előrelépés.
A középtávú program kapcsán szeretném felhívni a kormány részéről jelen levő államtitkár úr figyelmét, anélkül, hogy túlságosan elégedettek lennénk, hogy az Európa Tanács cigányügyi biztosa, Murphy úr egy tanácskozáson kijelentette... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - egy pillanat türelmet kérek -, hogy Európában nincs másik kormány, amely konkrétan, határidőkkel, konkrét felelősökkel, magára vonatkozóan vállalásokat tett volna a cigányság vonatkozásában.
Tisztelt Ház! A fenti észrevételek alapján, megköszönve biztos úr tevékenységét, az MSZP képviselőcsoportja támogatja biztos úr jelentését.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem